Νέα κυβέρνηση με την πατριωτική Δεξιά στην Νορβηγία

 • Δημοσιεύτηκε: 28 Οκτώβριος 2001

  Ενώ στην επικαιρότητα κυριαρχούν οι ειδήσεις από τον Αμερικανο-Αφγανικό πόλεμο, στον Βορρά της Ευρώπης, στην Νορβηγία, συμβαίνουν πρωτόγνωρες για την μεταπολεμική Ευρώπη πολιτικές εξελίξεις. Το εθνικιστικό Κόμμα της Προόδου στηρίζει την νέα κυβέρνηση της χώρας, τερματίζοντας την διακυβέρνηση της χώρας από το σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό Κόμμα επί μισό περίπου αιώνα.

  Ο κεντροδεξιός συνασπισμός των Συντηρητικών, του Χριστιανικού Λαϊκού Κόμματος και των Φιλελευθέρων συγκέντρωσε στις πρόσφατες εκλογές 62 από τις 165 έδρες στην Βουλή της Νορβηγίας και ποσοστό 37.6% και χρειαζόταν την υποστήριξη του αντι-λαθρομεταναστευτικού Κόμματος της Προόδου, το οποίο συγκέντρωσε 26 έδρες και ποσοστό 14.7%, για να σχηματίσει κυβέρνηση. Μετά από ένα μήνα διαπραγματεύσεων, ο ηγέτης του Κόμματος της Προόδου Καρλ Χάγκεν ανακοίνωσε στις 16 Οκτωβρίου ότι θα στηρίξει τον κεντροδεξιό συνασπισμό με τον πρόεδρο του Χριστιανικού Λαϊκού Κόμματος Κιέλ Μάγκνε Μποντέβικ ως πρωθυπουργό. Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών Γενς Στόλτενμπεργκ, το κόμμα του οποίου υπέστη στις 10 Σεπτεμβρίου την μεγαλύτερη εκλογική ήττα εδώ και 90 χρόνια, ήλπιζε ότι θα συγκέντρωνε αρκετή κοινοβουλευτική υποστήριξη για να παραμείνει στην εξουσία, αλλά τελικά δεν τα κατάφερε. Έτσι στις 20 Οκτωβρίου το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, το οποίο κυριαρχούσε επί δεκαετίες στην πολιτική σκηνή της Νορβηγίας, παρέδωσε την εξουσία στον νέο κυβερνητικό συνασπισμό. Αν και το Κόμμα της Προόδου δεν θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση, αναμένεται ότι θα ασκήσει ισχυρή επιρροή στην κυβερνητική πολιτική.

  Κατά την προεκλογική περίοδο η συζήτηση περιεστράφη γύρω από την υψηλή φορολογία και την κακή κατάσταση των δημοσίων υπηρεσιών σε ένα από τα πλουσιότερα έθνη του κόσμου. Τα αντιπολιτευόμενα κόμματα υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει τον πετρελαϊκό πλούτο της Νορβηγίας για να μειώσει τους φόρους και να βελτιώσει την Υγεία και την Παιδεία. Ο κεντροδεξιός συνασπισμός υποσχέθηκε να μειώσει τους φόρους κατά 25 δις κορώνες (1072 δις δραχμές) μέσα σε περίοδο τεσσάρων ετών και να επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις. Το Κόμμα της Προόδου επικέντρωσε την εκστρατεία του στα προβλήματα της Λαθρομετανάστευσης και των υψηλών φόρων.

  Ο Χάγκεν δήλωσε πως το Κόμμα της Προόδου αποφάσισε να στηρίξει τον συνασπισμό επειδή δεσμεύθηκε να επενδύσει περισσότερα στην 'Αμυνα, να ανοίξει περισσότερα ιδιωτικά νοσοκομεία και να διευκολύνει την ανάπτυξη του ανταγωνισμού στο Δημόσιο. Το συμπέρασμα είναι πως συνεκτιμώντας την κατάσταση, πιστεύουμε πως η τρικομματική κυβέρνηση θα ακολουθήσει μία πολιτική πολύ πιο κοντά στις θέσεις του Κόμματος της Προόδου, από ότι η κυβέρνηση των Σοσιαλδημοκρατών δήλωσε χαρακτηριστικά.


  Συνδέσεις
  Νορβηγική κυβέρνηση
  Κόμμα της Προόδου
  Το μανιφέστο του Κόμματος της Προόδου
  Ευχαριστούμε τον Leif Hjeltnes από το Κόμμα της Προόδου για την βοήθειά του.
  Κόμμα Εργατικών
  Κόμμα Συντηρητικών
  Χριστιανικό Λαϊκό Κόμμα
  Κόμμα Φιλελευθέρων

  Μετά την Αυστρία (με το κόμμα της Ελευθερίας) και την Ιταλία (με την Εθνική Συμμαχία και την Λίγκα του Βορρά), τώρα και στην Νορβηγία τα κόμματα της πατριωτικής Δεξιάς αναδεικνύονται ως αξιόπιστα κόμματα εξουσίας, επηρεάζοντας την πολιτική των χωρών προς εθνικιστική κατεύθυνση. Αντιθέτως το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα θυμίζει χώρα του εκλιπόντος υπαρκτού σοσιαλισμού, καθώς η κυβέρνηση είναι στα χέρια του ΠΑΣΟΚ επί 20 χρόνια και η Νέα Δημοκρατία συγκλίνει με την Αριστερά εν όψει των δημοτικών εκλογών. Ο συνδυασμός των ευρωπαϊκών και ελληνικών πολιτικών εξελίξεων δεν επηρεάζει όλους τους Έλληνες, πολιτικοποιημένους και μη. Η Ελλάδα είναι πλέον από τις λίγες, αν όχι η μοναδική χώρα της Ευρώπης η οποία εφαρμόζει πολιτική άνευ όρων νομιμοποίησης των λαθρομεταναστών. Αντιθέτως στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες υπό την πίεση των ανερχόμενων εθνικιστικών κομμάτων τίθεται τέλος στην ανεξέλεγκτη εισροή τριτοκοσμικών αποίκων. Η ανατροπή της εθνικής ομοιογένειας της χώρας μας θα έχει, πολύ συντομότερα από ότι φαντάζονται πολλοί, τραγικές συνέπεις για όλους τους Έλληνες. Μόνη διέξοδος στην παρακμή και την αλλοτρίωση της πατρίδας μας είναι η συγκρότηση ενός Μετώπου Εθνικού Αντιπολίτευσης. Μόνη λύση είναι η ενεργοποίηση και η συνένωση όλων των υγιών και δημιουργικών δυνάμεων του Έθνους στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ.

  Κατηγορία: