Οι συλλ-αλητήριοι

  Δημοσιεύτηκε: 27 Ιανουάριος 2018

  Η αναφορά στο σωματείο μας από περιθωριακά στοιχεία στον ιστότοπο Indymedia, αμέσως μετά την καταστροφή του διατηρητέου κτηρίου της Λεωφόρου Στρατού στην Θεσσαλονίκη, που τελούσε χρόνια υπό κατάληψη, θεωρήθηκε άνευ ουσίας, αφού τα πράγματα ξεκαθάρισαν σύντομα από μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων ότι την φωτιά την έβαλαν μέλη συνδέσμων του ΠΑΟΚ επιστρέφοντας από το συλλαλητήριο προς το γήπεδο της Τούμπας.

  Την προς στιγμή παρεξήγηση δημιούργησαν οι δημοσιογραφούντες της ΕΡΤ3, οι οποίοι συνέρραψαν δύο διαφορετικά βίντεο. Το πρώτο έδειχνε την «ουρά» της πορείας της προσυγκέντρωσης του ανατολικού τομέα της πόλης, που περνούσε μπροστά από το κατειλημμένο κτήριο (διακρίνεται μάλιστα το πανώ και η σημαία της συλλογικότητας «Ιδεάπολις» πού προσκολλήθηκε στο τέλος της πορείας, τα μέλη της οποίας έχουν ήδη προσπεράσει το κτήριο). Να σημειωθεί επίσης ότι η κεφαλή της πορείας, όπου και το μπλοκ των «Δεσμών Ελλήνων» βρισκόταν ήδη κοντά στην ΕΡΤ3. Το δεύτερο βίντεο δείχνει την επίθεση των ΠΑΟΚτσήδων με μολότωφ και φωτοβολίδες που κατακαίουν ολοσχερώς το κτήριο.

  Ο τρόπος παρουσιάσεως, που θα τον ζήλευαν Λένιν και Γκαίμπελς, οδηγεί στο συμπέρασμα τον τηλεθεατή ότι τα άτομα της επίθεσης ήταν από την πορεία της προσυγκέντρωσης! Όπως αναφέραμε η αθλιότητα αυτή ξεσκεπάστηκε γρήγορα, τόσο από τα ρεπορτάζ και τις δηλώσεις αυτοπτών μαρτύρων όσο και από τα σχόλια πού δημοσιεύθηκαν κάτω από την ανάρτηση στο Indymedia.

  Δυστυχώς, τις επόμενες ημέρες η αθλιότητα συνεχίστηκε. Σε μία προσπάθεια στοχοποιήσεως του συλλόγου μας, τα μέλη του λεγόμενου «Ελεύθερου Κοινωνικού Χώρου Σχολείο» (κατάληψη παλαιού σχολείου στην οδό Βασιλέως Γεωργίου), με ανακοίνωσή τους, εμπλέκουν το σωματείο μας τόσο στην επίθεση κατά του κτηρίου της Λεωφόρου Στρατού, όσο και κατά του δικού τους χώρου, από τον οποίο περάσαμε τουλάχιστον ένα χιλιόμετρο μακρυά!

  Φτάνουν μάλιστα να συνδέσουν την παρουσία μας με τις παντελώς άγνωστες σε εμάς συλλογικότητες επιτροπής κατοίκων Ωραιοκάστρου, των ΑΜΕ, ΕΝΕΘ και C18, καθώς και με τον Ιερό Λόχο. Οι εν λόγω οργανώσεις όχι μόνο δεν συμμετείχαν στην προσυγκέντρωση, αλλά δεν ξέρουμε καν το τι σημαίνουν τα αρχικά τους! Είναι προφανές ότι οι ανέξοδοι «επαναστάτες» των καταλήψεων προσπαθούν να στοχοποιήσουν τον σύλλογό μας συνδέοντάς τον με καταστάσεις εντελώς ξένες με το πνεύμα, τις δράσεις και τις πρακτικές μας.

  Για την ιστορία, να σημειώσουμε ότι στην προσυγκέντρωση και πορεία που διοργανώσαμε ενόψει του συλλαλητηρίου συμμετείχαν, εκτός από τις χιλιάδες πολιτών, ο σύλλογός μας, η Κυπριακή Εστία Θεσσαλονίκης, το σωματείο «Ίωνες-Ιωνική Γη», το σωματείο ΕΥΟΠΛΟ, το Κίνημα «Ελευθερία», η δημοτική κίνηση «Θεσσαλονίκη πόλη Ελληνική», ο Σύνδεσμος Εθνικής Ενότητας, οι δημοσιογράφοι Νίκος Χειλαδάκης και Φώτης Γιοβανόπουλος, καθώς και ο πατέρας Παΐσιος από την ιερά μονή Φιλοθέου του Αγίου Όρους, μαζί με άλλους ιερείς της μονής. Όλοι απηύθυναν χαιρετισμό πριν ξεκινήσει η πορεία προς το συλλαλητήριο.

  Οι «Δεσμοί Ελλήνων», στα 7 χρόνια της παρουσίας τους στα πολιτιστικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης, έχουν διοργανώσει στον πολυχώρο τους πάνω από 320 ομιλίες και σεμινάρια, μουσικές βραδιές, κινηματογραφικές προβολές, κοινωνικές εκδηλώσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, ημερίδες, ενώ έχουν πραγματοποιήσει δεκάδες εκδρομές πατριδογνωσίας σε αρχαιολογικούς τόπους και μνημεία της φύσης της χώρας μας.

  Η αντιπαλότητα μεταξύ περιθωριακών στοιχείων δεν μας αγγίζει, ούτε οι τυχόν βεντέτες μεταξύ οπαδών. Κι αν για τούς δικούς τους λόγους κάποιοι προσπαθούν να σπιλώσουν την πολύχρονη ιστορία μας, ας καταλάβουν ότι ματαιοπονούν. Οι φυλλάδες πού δημοσιεύουν ανακοινώσεις ανωνύμων προσώπων, νομικά ανύπαρκτων συλλογικοτήτων, πού στοχοποιούν επώνυμους πολίτες και νόμιμα σωματεία, ας καταλάβουν επιτέλους ότι έχουν ευθύνη και ηθική και νομική. Φτάνει πια!