Ο Κωνσταντίνος Κατσίφας ως ο ορισμός του ήρωα

  • Δημοσιεύτηκε: 18 Νοέμβριος 2018

    H ομόφωνη απόφαση του Δήμου Δρόπολης, στην Βόρεια Ήπειρο, να κηδευθεί δημοσία δαπάνη ο ήρωας Κωνσταντίνος Κατσίφας ήταν μια κίνηση υψηλού συμβολισμού. Και αυτό, διότι ένα θεσμικό όργανο της αλβανικής πολιτείας, ένας αυτοδιοικητικός οργανισμός της, αφενός αναγνώρισε την προσφορά του δολοφονηθέντος συμπατριώτη μας προς το κοινωνικό σύνολο και αφετέρου έδωσε το μήνυμα αγανάκτησης της τοπικής κοινωνίας για τον άδικο θάνατό του.

    Ο Κωνσταντίνος Κατσίφας αποδείχθηκε ότι ούτε τρελός ήταν, ούτε χασισέμπορος, ούτε εξτρεμιστής, ούτε πιστολέρο. Και την αλήθεια αυτή την ανέδειξαν οι ίδιοι οι συμπατριώτες του, τόσο από το χωριό του, όσο και από την υπόλοιπη Βόρεια Ήπειρο, που βρέθηκαν στους Βουλιαράτες για να τον συνοδεύσουν στην τελευταία κατοικία του. Αναδείχθηκε με τα λόγια και τις πράξεις τους, αφού όλοι είχαν να πουν από μια καλή κουβέντα για τον Κωνσταντίνο. Ότι βοηθούσε τους γέροντες κατοίκους του χωριού του και των γύρω περιοχών, ότι έτρεχε παντού για να επιδιορθώσει, να μεταφέρει, να ψωνίσει, να προφυλάξει ανθρώπους αδύναμους και ανήμπορους.

    Αλλά και για το πόσο πολύ αγαπούσε την πατρίδα του, την Ελλάδα, και έκανε οτιδήποτε μπορούσε ώστε, στο πλαίσιο των κεκτημένων δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας, να αναδείξει την Ιστορία και τον πολιτισμό της ιδιαίτερης πατρίδας του. Πάντα με την αγωνία για το δύσκολο παρόν και το απαισιόδοξο μέλλον της περιοχής, που βιώνει την φυγή των περισσότερων νέων κατοίκων της στην Ελλάδα. Οι γονείς του είχαν επιλέξει να επιστρέψουν οριστικά στο χωριό τους προκειμένου να ζήσουν εκεί τα τελευταία χρόνια της ζωής τους και ο ίδιος, τους δύσκολους μήνες του ηπειρωτικού χειμώνα, τους συμπαραστεκόταν μένοντας τον περισσότερο καιρό μαζί τους, βοηθώντας τους στην δύσκολη αλλά αξιοπρεπή ζωή τους.

    Είναι αλήθεια ότι η δραστηριότητα του Κωνσταντίνου ενοχλούσε τους Αλβανούς. Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που τον είχαν απειλήσει και προειδοποιήσει ότι δεν θα είχε καλά ξεμπερδέματα. Αποκορύφωμα αυτών των πρακτικών ήταν το βίντεο που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, μετά την δολοφονία του, όπου οπλοφόροι Αλβανοί πυροβολούν στον αέρα και αναφέρονται στο πρόσωπό του. Ένα βίντεο που γυρίστηκε αρκετούς μήνες πριν από τον θάνατό του! Παρ’ όλα αυτά, ο Κωνσταντίνος επέλεξε να κάνει το καθήκον του, αυτό που του πρόσταζαν η ελληνική ψυχή του, η γονεϊκή διδαχή και το κάλεσμα της Ιστορίας. Και έμεινε πιστός σε αυτά μέχρι το τέλος.

    Ο Κωνσταντίνος Κατσίφας δεν είναι απλά ένας μάρτυρας. Είναι ένας ήρωας, όπως εύστοχα τους διακρίνει στο έργο του ο Ίων Δραγούμης. Δεν θυσιάστηκε παθητικά περιμένοντας το μοιραίο, όπως συμβαίνει με τις περιπτώσεις των μαρτύρων, αλλά θυσιάστηκε ενεργητικά πολεμώντας μέχρι το τέλος για τα ιδανικά και τις αξίες του. Αν ήθελε, θα μπορούσε να πάρει μαζί του στον άλλον κόσμο και κάποιους από τους διώκτες του. Η εκπαίδευσή του ήταν τέτοια που, αν ήθελε, θα το έκανε.

    Δεν το θέλησε, διότι το ηρωικό πνεύμα δεν σφυρηλατείται με κριτήρια ποσοτικά, αλλά ποιοτικά. Ο ήρωας επιτελεί ασυνήθιστες, αξιοθαύμαστες και αξιέπαινες δράσεις, που διακρίνονται για την ταυτοποίησή τους με το γενικότερο πολιτισμικό πλαίσιο αξιών της κοινωνίας στην οποία μετέχει και είναι γενικώς αποδεκτές από το σύνολο των μελών της. Η περίπτωση του Κωνσταντίνου Κατσίφα θυμίζει έντονα αυτήν του Θεόφιλου Γεωργιάδη στην Κύπρο μας. Και αυτός έπεσε νεκρός από δολοφονικές σφαίρες. Κι αυτός ενοχλούσε με τις δικές του δραστηριότητες, Τούρκους και Ελλαδίτες!

    Η μνήμη του Κωνσταντίνου θα παραμείνει αιώνια, όπως κάθε ηρωικής μορφής. Είναι φυσιολογικό για μια κοινωνία που δείχνει να χάνει τα ηθικά και πολιτισμικά ερείσματά της με το παρελθόν και στο παρόν αναζητεί πρότυπα ώστε να πορευθεί με αξιώσεις στο μέλλον. Και τέτοια πρότυπα σφυρηλατούν προσωπικότητες, όπως αυτή του Κωνσταντίνου! Πρότυπα για τα νεαρά κυρίως μέλη της, αλλά και μορφές εξιλέωσης για μια κοινωνία που θα τους φορτώσει τις ενοχές από την δική της αδυναμία να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της εποχής της.