Ο πόλεμος στο Ιράκ είναι από τα πιο μεγάλα λάθη των ΗΠΑ Συνέντευξη του Τόμας Φλέμινγκ στην εφημερίδα Μετρό

 • Δημοσιεύτηκε: 13 Νοέμβριος 2005

  Στην Ελλάδα βρέθηκε τον Οκτώβριο ο δρ. Τόμας Φλέμινγκ, ένας εκ των κορυφαίων παλαιοσυντηρητικών θεωρητικών στις ΗΠΑ. Ο δρ. Φλέμινγκ ηγείται του Ιδρύματος Ρόκφορντ, μίας δεξαμενής σκέψης με μεγάλη επιρροή σε κύκλους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ενώ είναι ο εκδότης του συντηρητικού περιοδικού Chronicles.

  Ο δρ. Φλέμινγκ συναντήθηκε με τον υποψήφιο υπερνομάρχη Αθηνών - Πειραιώς Μάκη Βορίδη και στελέχη του Πατριωτικού Κινήματος. Στις συζητήσεις μαζί του διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων σε μία σειρά από σημαντικά ζητήματα: πόλεμος στο Ιράκ, μαζική και παράνομη μετανάστευση προς τις χώρες της Δύσεως, Ισλαμικός εξτρεμισμός στα Βαλκάνια και παγκοσμίως κ.α. Η επαφή μαζί του ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη και εποικοδομητική στα πλαίσια της καλλιέργειας στενότερων σχέσεων μεταξύ του Πατριωτικού Κινήματος στην Ελλάδα και του Συντηρητικού χώρου στις ΗΠΑ.

  Σε σύντομη συνέντευξη που παραχώρησε κατά την διάρκεια της επισκέψεώς του στην Ελλάδα στον δημοσιογράφο Νίκο Χιδίρογλου για την εφημερίδα Μετρό και την οποία αναδημοσιεύουμε, ο δρ. Φλέμινγκ δεν κρύβει την αντίθεσή του στις πολιτικές των νεοσυντηρητικών που περιβάλλουν τον πρόεδρο Μπους.


  Ποιά είναι η γνώμη σας σχετικά με την πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης στο Ιράκ; Παράγει αποτελέσματα;

  Τα αποτελέσματα είναι μίσος εναντίον των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο και φόβος για τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό. Την ίδια ώρα, ο έλεγχος επί του Ιράκ δεν έχει παγιωθεί, ούτε στο Αφγανιστάν. Συγκαταλέγεται στα πιο καταστροφικά λάθη που έχουν γίνει ποτέ από την αμερικανική κυβέρνηση και το βλέπουμε αυτό κάθε μέρα. Σχεδόν 2.000 Αμερικανοί έχουν σκοτωθεί και 20 ή 30 φορές περισσότεροι Ιρακινοί. Το συνολικό αποτέλεσμα είναι να δοθεί περισσότερη ισχύ στους σιίτες μουσουλμάνους, την ομάδα στην Μέση Ανατολή που μισεί περισσότερο την Δύση.

  Το Ισλάμ αποτελεί κίνδυνο για τον δυτικό τρόπο ζωής;

  Το Ισλάμ είναι σήμερα ο σημαντικότερος κίνδυνος για την Δύση, όσο σημαντικός ήταν και τις ημέρες της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου. Μερικώς, το πρόβλημα έχει προκληθεί από την αμερικανική πολιτική, που έχει αφυπνίσει το Ισλάμ, καθιστώντας το πιο μαχητικό. Όμως, ακόμα κι αν οι ΗΠΑ δεν είχαν κάνει τίποτα στην Μέση Ανατολή ώστε να ξεσηκώσουν τους μουσουλμάνους, εκείνοι θα ήταν πάντα εκεί, σαν ένα μασούρι δυναμίτη, έτοιμο να ανατιναχθεί. Είναι κάτι για το οποίο η Δύση προσποιείται ότι δεν υπάρχει και αυτό πάει πολύ πίσω, στις ημέρες που οι Γάλλοι συνεργάστηκαν με τον σουλτάνο εναντίον της αυστρο-ουγγρικής αυτοκρατορίας. Όταν οι Αυστριακοί εκδίωκαν τους Τούρκους από τα Βαλκάνια, οι Γάλλοι επιτέθηκαν στα νώτα τους, ώστε οι Αυστριακοί να αποσυρθούν. Και τώρα οι ΗΠΑ ανέλαβαν αυτό τον ρόλο, να υποστηρίξουν το Ισλάμ σε όλο τον κόσμο. Προσπαθούμε να επιστήσουμε την προσοχή από το περιοδικό «Chronicles» τα τελευταία 15 χρόνια, και μόνο τα τελευταία 2 χρόνια κάποιοι μας άκουσαν.

  Ποια είναι τα θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα της εκκοσμίκευσης στην αμερικανική κοινωνία; Πρέπει Εκκλησία και Κράτος να είναι ως θεσμοί, διαχωρισμένοι στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ;

  Η εκκοσμίκευση είναι η κυρίαρχη δύναμη στην αμερικανική και ευρωπαϊκή ζωή για πολλές εκατοντάδες χρόνια. Μπορούμε να δούμε τα αποτελέσματα παντού γύρω μας: Ηθικό χάος και κοινωνική διάλυση. Η Εκκλησία και το Κράτος δεν θα μπορούσαν ποτέ να είναι ως θεσμοί εντελώς διαχωρισμένοι και η επιδίωξη όσων προωθούν τον διαχωρισμό είναι η καταστροφή της Εκκλησίας.