Ο ταλαντούχος κύριος Σαλβίνι

 • Δημοσιεύτηκε: 15 Σεπτέμβριος 2018

  Ο Σαλβίνι είναι αναμφισβήτητα το πρόσωπο της επικαιρότητας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι από τότε που κέρδισε τις εκλογές στην Ιταλία. Η αντιμεταναστευτική ατζέντα και η ρητορική του τού έδωσαν αυτήν την σπουδαία νίκη και εξαρχής έδειξε τις προθέσεις του, όταν αρνήθηκε σε ένα γερμανικό διασωστικό πλοίο, που μετέφερε 629 Αφρικανούς μετανάστες, να αράξει στην Σικελία. Το γεγονός αυτό καθ’ αυτό έδωσε αφορμή στον Μακρόν να δηλώσει δημοσίως ότι μια τέτοια πολιτική εκ μέρους της ιταλικής κυβέρνησης του προκαλεί αηδία, για να ανταπαντήσει ο Σαλβίνι ότι, αν επιθυμούν οι Γάλλοι να επιδείξουν την ευαισθησία τους, θα μπορούσαν να το κάνουν παρέχοντας τροφή και καταφύγιο σε μερικούς από τους 100.000 Αφρικανούς μετανάστες στην Ιταλία, που μέχρι προσφάτως τους δεχόταν κάθε χρόνο.

  Ομως ο Σαλβίνι δεν έμεινε μόνο εκεί. Κάλεσε τον έτερο σημαντικό συντηρητικό πρωθυπουργό, τον Βίκτορ Ορμπάν της Ουγγαρίας, ούτως ώστε να απευθύνουν μαζί στην Ευρώπη ένα κοινό μήνυμα. Αλλωστε, ήταν ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας εκείνος ο οποίος ανάγκασε εν τέλει την Μέρκελ να σκληρύνει την στάση της στο Μεταναστευτικό, όταν εντάθηκαν ακόμη περισσότερο οι ροές από την Συρία. Αφού ο Ορμπαν από το Μιλάνο αποθέωσε τον Σαλβίνι έδωσε και το πρόσταγμα: «Υπάρχουν δύο στρατόπεδα στην Ευρώπη και το ένα βρίσκεται υπό την ηγεσία του Μακρόν. Είναι επικεφαλής των πολιτικών δυνάμεων εκείνων που υποστηρίζουν την μετανάστευση. Από την άλλη πλευρά, εμείς θέλουμε να σταματήσουμε την λαθρομετανάστευση».

  Με λίγα λόγια, πλέον στην Ευρώπη αντιμάχονται δύο διαφορετικές οπτικές: η παγκοσμιοποίηση, εκφερόμενη από τον Μακρόν, και τα έθνη-κράτη, οπτική που εκφέρεται από τους Σαλβίνι-Ορμπάν. Διότι, από την μία πλευρά, την πλευρά Μακρόν, διαφαίνεται η διάθεση της δήθεν ενσωμάτωσης των μεταναστών. Σε μια ευρωπαϊκή ήπειρο που γηράσκει, εν αντιθέσει με την αφρικανική ήπειρο φερ’ ειπείν όπου οι κάτοικοί της αυξάνονται, κάτι τέτοιο μπορεί να ερμηνευθεί ως αντικατάσταση πληθυσμού. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να τοποθετηθεί και η ομιλία του Μακρόν στην Κοπεγχάγη, κατά την οποία αναφώνησε: «Δεν υφίσταται αυτό το οποίο καλείται “αληθινός Δανός”».

  Από την άλλη πλευρά, όμως, την πλευρά Σαλβίνι, εκφέρεται με κάθε τρόπο ότι «το πάρτι τελείωσε». Ο Σαλβίνι, καιρό τώρα, έχει αντιληφθεί τον ρόλο των μη κυβερνητικών οργανώσεων που μεταφέρουν λαθρομετανάστες στις ευρωπαϊκές ακτές παρομοιάζοντάς τες με οργανώσεις που λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούν οι μαφιόζοι.

  Ο Σαλβίνι γνωρίζει ότι εισέρχεται σε μια μάχη, στην οποία δεν μπορεί να χάσει. Διότι δίχως την Ιταλία ούτε το ευρώ, ούτε η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση θα είχαν μέλλον. Χωρίς την Ιταλία δεν μπορεί να ανευρεθεί λύση στο βαρύ μεταναστευτικό πρόβλημα. Αλλά και στο εσωτερικό οι αριθμοί φαίνεται να επιβεβαιώνουν ότι ο Σαλβίνι δεν παρερμηνεύει την προσέγγισή του: Το 72% των Ιταλών υποστηρίζει την στάση του Σαλβίνι στο ζήτημα των προσφύγων, αφού θέλουν να μετατοπιστεί η προσοχή στις ανάγκες των Ιταλών. «Prima gli Italiani» είναι το σύνθημα του Σαλβίνι: «Οι Ιταλοί πρώτα».

  Η στάση του δε στην Ευρώπη φέρνει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τα φερόμενα ως κεντροδεξιά κόμματα, όπως αυτό της Μέρκελ. Για χρόνια τώρα τα τελευταία πίστευαν ότι με το να εξυπηρετούν τα συμφέροντα των ελίτ - ιδίως στο θέμα της μετανάστευσης που συνεπαγόταν και φθηνά εργατικά χέρια - θα κατάφερναν να κρατήσουν δεμένο το ακροατήριό τους. Υπάρχει, όμως, μια μικρή λεπτομέρεια, την οποία δεν αναγιγνώσκουν. Χωρίς πραγματική ιδεολογία, η οποία βασίζεται στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, κανένα κόμμα δεν μακροημέρευσε.

  Ο Σαλβίνι δεν εκφράζει μόνον τους Ιταλούς πολίτες, εκφράζει πολίτες πολλών ευρωπαϊκών χωρών που αρνούνται να παραδώσουν την εθνική τους ταυτότητα στις Βρυξέλλες, που αρνούνται τα παιδιά τους να πηγαίνουν στο σχολείο και οι περισσότεροι από τους συμμαθητές τους να ονομάζονται «Μουσταφά», που αρνούνται οι λίγοι να καθορίζουν τις τύχες των πολλών.