Ποιος θυμάται το Θιβέτ;

 • Δημοσιεύτηκε: 31 Μάρτιος 2008

  Εδώ και 3 εβδομάδες παρακολουθούμε τις βιαιότητες του κινεζικού στρατού κατοχής στο Θιβέτ. Η κινεζική αστυνομία ξυλοκόπησε ανηλεώς μοναχούς και άνοιξε πυρ εναντίον του πλήθους των θιβετιανών διαδηλωτών. Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για δεκάδες νεκρούς, οι Κινέζοι παραδέχονται 10 θανάτους και πυρπολήσεις πολλών ναών. Οι ταραχές ξεκίνησαν όταν βουδιστές μοναχοί διαδήλωσαν εναντίον της Κίνας, με την ευκαιρία της 49ης επετείου από την αιματηρή εξέγερση της Λάσα, που τερματίσθηκε με την αναγκαστική εξορία του Δαλάι Λάμα.

  Ο ίδιος ο Δαλάι Λάμα, με ανακοίνωσή του απηύθυνε έκκληση στην κινεζική ηγεσία να σταματήσει να χρησιμοποιεί «ωμή βία» εναντίον των θιβετιανών διαδηλωτών, επισημαίνοντας ότι οι διαμαρτυρίες αυτές συνιστούν εκδήλωση της βαθιά ριζωμένης δυσαρέσκειας του θιβετιανού λαού για την κινεζική κατοχή. Μιλώντας επίσης ενώπιον δημοσιογράφων στην Ινδία κατηγόρησε την Κίνα για διάπραξη «πολιτισμικής γενοκτονίας» σε βάρος του λαού του και κάλεσε ανεξάρτητους οργανισμούς να διερευνήσουν την κατάσταση.

  Θιβέτ στα σανσκριτικά σημαίνει ουρανός. Απέκτησε την ανεξαρτησία του από την Βρετανία το 1911 και την κράτησε έως το 1950, όταν εισέβαλε ο κόκκινος στρατός του Μάο. Το 1956 ξεσηκώθηκαν οι Θιβετιανοί και η Κίνα χρειάσθηκε 3 χρόνια για να καταστείλει πλήρως την επανάσταση. Έκτοτε αποτελεί τμήμα της Κίνας, η οποία επιδεικνύει πλήρη περιφρόνηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και του δικαιώματος αυτοδιαθέσεως του Θιβετιανού λαού.

  Αυτό που προξενεί θλίψη είναι η αναιμική αντίδραση της Δύσεως στην συνεχιζόμενη κατοχή του Θιβέτ. Το γεγονός ότι η Κίνα με την ωμή χρήση στρατιωτικής βίας σκοτώνει άοπλους βουδιστές μοναχούς και φοιτητές, δίχως η Ε.Ε. και ο ΟΗΕ να στέλνουν μία επιτροπή ερεύνης και κάποιες ανθρωπιστικές αποστολές, δείχνει την υποκρισία της διεθνούς κοινότητος. Υπάρχει όμως εξήγηση και αυτή είναι ότι ο επιτιθέμενος έχει «σοσιαλιστικό καθεστώς» και για αυτό τα πάντα επιτρέπονται!

  Αν η Κίνα δεν ήταν κομμουνιστική, τώρα θα είχε ξεσηκωθεί το σύμπαν. Αλλά βλέπετε οι ποικιλώνυμες «ειρηνιστικές» και «αντι-ιμπεριαλιστικές» οργανώσεις είναι προκάλυμμα των διαφόρων κομμουνιστικών-αριστερών κομμάτων και ουδόλως ενδιαφέρονται για την «ειρήνη» και την «καταδίκη του πολέμου», αν ο επιτιθέμενος είναι «σοσιαλιστής». Μόνο για το Ιράκ - και δικαίως - ξέρουν να διαμαρτύρονται. Για το Θιβέτ και την Βόρειο Κορέα δεν ξέρουν, δεν άκουσαν, δεν είδαν.

  Η Ε.Ε. και ο ΟΗΕ οφείλουν να παρέμβουν άμεσα. Δεν μπορεί η Κίνα από την μία να διεξάγει τους Ολυμπιακούς Αγώνες και από την άλλη να δολοφονεί εν ψυχρώ μοναχούς, που το μόνο όπλο που διαθέτουν είναι οι φωνές τους. Στο Κόσσοβο, στο όνομα της προστασίας των μουσουλμάνων, έστειλαν ΝΑΤΟικές δυνάμεις και επέτρεψαν τον εδαφικό ακρωτηριασμό του Σερβικού έθνους. Στην Κίνα δεν σκέπτονται να επιβάλλουν ούτε καν εμπορικές κυρώσεις. Η δάδα της Ολυμπιακής φλόγας θα ανάψει στο Πεκίνο, την ίδια ώρα που στην Λάσα θα περιπολούν τα κινεζικά τανκς. Business as usual για την εθελοτυφλούσα Δύση και απέραντη υποκρισία για τις «ειρηνιστικές» οργανώσεις της Αριστεράς.


  Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 29ης Μαρτίου 2008 της εβδομαδιαίας εφημερίδος Ελεύθερος Κόσμος.
  Κατηγορία: