Προεδρικές εκλογές στην Αυστρία

 • Δημοσιεύτηκε: 25 Νοέμβριος 2016

  Στην Αυστρία, οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 4 Δεκεμβρίου, στον απόηχο της νίκης του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ. Αν και πρόκειται για δύο διαφορετικές περιπτώσεις, μια και ο ρόλος του προέδρου στην Αυστρία είναι διαφορετικός και πιο περιορισμένος, η επιλογή των Αυστριακών θα είναι εξίσου κρίσιμη, όχι μόνο γιατί θα επηρεάσει το μέλλον και την εικόνα της χώρας στο εσωτερικό, αλλά και γιατί θα διαμορφώσει νέα δεδομένα και ισορροπίες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

  Τα αιτήματα και οι προσδοκίες των πατριωτών εκφράζονται από τον Νόρμπερτ Χόφερ, υποψήφιο του αυστριακού Κόμματος της Ελευθερίας (FPO). Αξίζει να θυμηθούμε ότι ο Χόφερ έλαβε την πλειονότητα των ψήφων - το 35% σε αντίθεση με το 21% - επί του αντιπάλου του, Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλλεν, στον πρώτο γύρο. Τα οριακό αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου της ψηφοφορίας (49,7% έναντι 50,3%) ακυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αυστρίας με το σκεπτικό ότι υπήρξαν ενδείξεις νοθείας στην καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων - που επί της ουσίας σημαίνει ότι μάλλον έγινε εκλογική απάτη. Το ίδιο δικαστήριο απαίτησε την εκ νέου διενέργεια των εκλογών.

  Ο Νόρμπερτ Χόφερ, είναι ένας νέος πατέρας τεσσάρων παιδιών. Περπατά με μπαστούνι μετά από ατύχημα σε πτώση με αλεξίπτωτο πλαγιάς, έχει υπόβαθρο στις επιχειρήσεις, είναι φίλος της Παράδοσης και ενθουσιώδης με τα όπλα. Δεν ξέρω τι είδους όπλο φέρει ο Τραμπ, αλλά στον Χόφερ αρέσει να κουβαλά ένα Glock. Όσο για το βασικό θέμα της πολιτικής του ατζέντας, πολύ απλά υποστηρίζει τον τερματισμό της μαζικής μετανάστευσης. Ζητά το κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων της Αυστρίας για τους οικονομικούς μετανάστες και να δοθεί ένα τέλος στα «θεραπευτικά μέτρα», όπως το λεγόμενο «ανώτατο όριο».

  Αλλά δεν είναι μόνο γι’ αυτό που ο Χόφερ έχει γίνει γνωστός ως ο «Πρόεδρος της Καρδιάς» (Prasident der Herzen). Είναι επίσης φανατικός αντίπαλος της αποσπασμένης φύσης της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και ζητεί την άμεση δημοκρατία με βάση το ελβετικό πρότυπο. Αυτός είναι και ο λόγος που συνηγορεί υπέρ ενός δημοψηφίσματος για την σχέση της Αυστρίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ είναι δηλωμένος αντίπαλος της διατλαντικής εμπορικής συμφωνίας TTIP, η οποία αντιπροσωπεύει μια απειλή για την ευρωπαϊκή οικονομική ελευθερία.

  O Χόφερ, στην θητεία του ως τρίτος Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Αυστρίας, αγωνίστηκε κατά της μαζικής μετανάστευσης, του εξισλαμισμού και της παγκοσμιοποίησης. Αυτές οι σαφείς θέσεις εξηγούν το γιατί, όπως και ο Τραμπ, έχει δεχθεί επίθεση από τα κύρια μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα άλλα πολιτικά κόμματα στην Αυστρία. Από την άλλη μεριά, ο αντίπαλός του για τον τελικό γύρο των εκλογών, ο Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλλεν, είναι ο υποψήφιος των Πρασίνων της Αριστεράς και ως εκ τούτου του κατεστημένου και της παγκοσμιοποίησης. Σε προηγούμενες εμφανίσεις του, ο φαν ντερ Μπέλλεν ομολόγησε την επιθυμία για την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού υπερκράτους, ένα είδος «Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης».

  Οι επιλογές του Ντόναλντ Τραμπ και του Brexit έχουν δείξει ένα πράγμα: Ότι το Zeitgeist (το πνεύμα του καιρού) είναι με το μέρος των ελεύθερων λαών της Δύσης και κατά της παγκοσμιοποίησης. Η ενδεχόμενη νίκη του Νόρμπερτ Χόφερ στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές της Αυστρίας, δεν φαντάζει μόνο ως ένα τρομακτικό σενάριο για φιλελεύθερους και αριστερούς, αλλά περισσότερο πρόκειται να αποτελέσει ακόμα ένα ορόσημο στον δρόμο προς την απελευθέρωση της Ευρώπης.

  Κατηγορία: