Εν όψει της πιθανής προκήρυξης εκλογών μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, οι συζητήσεις για πιθανές συνεργασίες στον ευρύτερο πατριωτικό χώρο έχουν ανάψει. Στις περισσότερες περιπτώσεις ωστόσο, κυριαρχούν οι προσωπικές ατζέντες, οι οποίες, αν και σεβαστές, αγνοούν την σημασία της συσπειρώσεως των πατριωτικών δυνάμεων σε ένα ενιαίο εθνικό ψηφοδέλτιο πριν από τις εκλογές αυτές και όχι μετά.
Στρατηγικός στόχος του κυβερνόντος κόμματος είναι η επίτευξη της αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές, πράγμα που επιβεβαιώνεται από τα στελέχη και τους βουλευτές του σε κάθε ευκαιρία. Προϋπόθεση για να γίνει κάτι τέτοιο είναι η βουλή που θα προκύψει στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση με ενισχυμένη αναλογική, να μην απαρτίζεται από περισσότερα από πέντε κόμματα. Ιδανικά μάλιστα, η κυβέρνηση θα επεδίωκε και μία τετρακομματική βουλή, που θα της δώσει σημαντική πλειοψηφία και όχι οριακή, όπως στην περίπτωση της πεντακομματικής.
Ως εκ τούτου, η μία τακτική που ήδη ακολουθεί είναι ο περιορισμός των ποσοστών των μικρών κομμάτων που είναι στην σημερινή Βουλή, αλλά και ο αποκλεισμός του ενδεχομένου να εκλεγούν μικρά εξωκοινοβουλευτικά κόμματα, που παρουσιάζουν τέτοια δυναμική. Δεν δίστασε δε, όπως είδαμε, να νομοθετήσει, καταστρατηγώντας το Σύνταγμα, με σκοπό τον πλήρη αποκλεισμό του κόμματος «Έλληνες» από την εκλογική διαδικασία. Η τακτική αυτή έχει καθαρά μικροκομματική λογική και κακώς εκλαμβάνεται από ορισμένους ως «ιδεολογικός πόλεμος». Αυτό το αντελήφθησαν και στην Αριστερά και γι’ αυτό μαθαίνουμε τις τελευταίες ημέρες ότι το ΜεΡΑ25 του Βαρουφάκη και η Λαϊκή Ενότητα του Λαφαζάνη διαπραγματεύονται για κοινή κάθοδο.
Η τροπολογία Βορίδη για τον αποκλεισμό του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη από τις εκλογές δεν εξυπηρετεί μόνον την απαλλαγή της Νέας Δημοκρατίας από μία δεύτερη δύναμη στα δεξιά της, που εύκολα θα της στερούσε την αυτοδυναμία. Το ότι ο κ. υπουργός πετά το μπαλάκι στον Άρειο Πάγο περιορίζει εξαιρετικά το χρονικό πλαίσιο που θα απομείνει για να ανασυνταχθεί το εκλογικό δυναμικό του κόμματος «Έλληνες» σε περίπτωση αποκλεισμού του κόμματος.
Για να γίνει λίγο πιο αντιληπτό αυτό, οι εκλογές πρέπει να πραγματοποιηθούν το νωρίτερο σε 30 ημέρες από την διάλυση της Βουλής. Αυτό θα συμβεί, σύμφωνα με όσα διαρρέονται, την Παρασκευή, 10 Μαρτίου. Και ακριβώς επειδή η κυβέρνηση δεν θέλει να δώσει μεγαλύτερο χρόνο από τον ελάχιστο προβλεπόμενο, θα προκηρύξει τις εκλογές για την 9η Απριλίου, 30 ακριβώς ημέρες από την διάλυση της Bουλής. Η ανακήρυξη των συνδυασμών από το Α’ Τμήμα του Άρειου Πάγου γίνεται 14 ημέρες από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Άρα λοιπόν, θα γνωρίζουμε τα συμμετέχοντα κόμματα στις 24 Μαρτίου.
Αν το κόμμα «Έλληνες» αποκλειστεί, οι υποψήφιοί του δεν θα μπορούν να πολιτευτούν με άλλο κόμμα. Οι δε ψηφοφόροι του θα πρέπει πρακτικά εντός δύο εβδομάδων να αποφασίσουν, αν θα ψηφίσουν κάποιο άλλο κόμμα, ποιο θα είναι αυτό, ποιοι υποψήφιοι βουλευτές του πολιτεύονται στην εκλογική τους περιφέρεια κ.ο.κ. Η δε ηγεσία των «Ελλήνων» θα πρέπει να αποφασίσει, αν θα δώσει «γραμμή» στους ψηφοφόρους της ή αν θα τους καλέσει να ψηφίσουν κατά βούληση ή αν θα τους στείλει στην αποχή.
Την ίδια στιγμή, αν ο υπόλοιπος πατριωτικός χώρος παραμένει κατακερματισμένος, η ψήφος των «Ελλήνων» θα κατακερματιστεί εξίσου – μιλώ γι’ αυτούς που θα επιλέξουν να ψηφίσουν κάποιο άλλο κόμμα. Και επειδή οι εναλλακτικές είναι πάνω από τρεις, το πιο πιθανό με βάση τα μέχρι σήμερα δημοσκοπικά ευρήματα είναι να μην αρκέσει για να στείλει ένα πατριωτικό κόμμα στην Βουλή, πλέον της «Ελληνικής Λύσεως». Πιθανόν είναι ωστόσο, να αυξηθεί η δυναμική κάποιων πατριωτικών κομμάτων σε βαθμό που να αποτελέσουν εναλλακτική για τους ψηφοφόρους του Βελόπουλου, που τον επιλέγουν απλά λόγω της εκλογιμότητός του. Κάτι τέτοιο θα έθετε και το δικό του κόμμα σε κίνδυνο και θα εξυπηρετούσε το όνειρο του Μητσοτάκη για τετρακομματική βουλή.
Αυτή την στιγμή, πλην της «Πατριωτικής Ενώσεως» και των «Ελλήνων», όλα τα πατριωτικά κόμματα υστερούν αριθμητικά σε υποψηφίους. Αν αποφασίσουν να κατέβουν αυτόνομα με λειψά ψηφοδέλτια θα επιβαρυνθούν με το κόστος του χαρτιού, ενώ την ίδια στιγμή κανένα από αυτά δε διαθέτει οικονομική ισχύ για κάθοδο στις εκλογές, ακόμη και με πληρωμένο το χαρτί. Με αυτά και μ’ αυτά, χάρις σε αυτήν την κατάσταση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πηγαίνει για ύπνο κάθε βράδυ και ξυπνά κάθε πρωί με το χαμόγελο στα χείλη.
Είναι βέβαιο, ότι κάποιοι πολύ φιλόδοξοι ηγέτες θέλουν να καταγράψουν ποσοστό μόνοι τους στις πρώτες εκλογές και – ει δυνατόν – να επιτύχουν το 1,5% της κρατικής επιχορηγήσεως. Δεν είμαι βέβαια σε θέση να γνωρίζω, αν αυτήν θα προλάβουν να την λάβουν πριν τις επαναληπτικές εκλογές που αναμένεται να πραγματοποιηθούν στα τέλη Μαΐου. Γιατί τότε είναι βέβαιο ότι το ποσοστό τους θα είναι μικρότερο και θα έχουν κάνει μια τρύπα στο νερό. Ως προς αυτό τουλάχιστον.
Από εκεί και πέρα, κάποιοι σκέφτονται ότι καταγράφοντας ένα «Χ» ποσοστό, αυτό θα τους βάλει σε μία προνομιακή θέση στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για συνεργασίες. Κι αυτό θα είναι ένα πολύ δύσκολο τραπέζι, καθώς πλέον, πέραν όσων συζητώνται μέχρι σήμερα και συχνά οδηγούν σε αδιέξοδα, θα έχουν να μοιράσουν και τις πιθανές έδρες με βάση την λίστα, καθώς οι εκλογές αυτές δεν θα πραγματοποιηθούν με σταυρό. Η λίστα, πέραν των αδιεξόδων στις διαπραγματεύσεις, γεννά και την νωχελικότητα, καθώς οι υποψήφιοι δεν πρέπει να κυνηγήσουν το σταυρό. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση θα πολώνει την κατάσταση στο μέγιστο βαθμό με όσα συνοδεύουν το ψευδαφήγημα της ισχυρής αυτοδύναμης διακυβέρνησης, το οποίο έχει ήδη αρχίσει να διαδίδεται εν όψει των πρώτων εκλογών, μέσω του φληναφήματος της συγκυβέρνησης των ηττημένων. «Ψήφισέ μας, για να μην έχεις δεύτερη φορά Αριστερά», λένε και ξαναλένε.
Η συσπείρωση των πατριωτικών δυνάμεων πρέπει να γίνει εδώ και τώρα. Ούτε αύριο, ούτε μεθαύριο. Σ’ αυτό έχουμε όλοι τις ευθύνες μας και ας αναλογιστεί ο καθένας της δικές του. Θέλουμε να σβήσουμε αυτό το αυτάρεσκο χαμόγελο από το πρόσωπο του Μητσοτάκη; Θέλουμε να εμποδίσουμε τις νέες Πρέσπες που προανήγγειλε η κυρία Μπακογιάννη, αλλά και εμμέσως ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν; Θέλουμε να σώσουμε την πατρίδα μας και το έθνος μας από τον ηθικό, βιολογικό και οικονομικό κατήφορο, στον οποίον βρίσκονται;
Αν τα θέλουμε όλα αυτά, τότε απλά πρέπει να συμμαχήσουμε. Τώρα!