ΣΥΡΙΖΑ και νυφίτσες

 • Δημοσιεύτηκε: 23 Απρίλιος 2019

  Πρόσφατα κάποιοι άνθρωποι - του ΣΥΡΙΖΑ προφανώς - άλλαξαν στην γνωστή διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia την ενότητα που αφορά την ιδεολογία του κόμματος: πάνω από τον «ευρωκομμουνισμό», ο οποίος μέχρι τότε δέσποζε στη λίστα των ιδεών του κυβερνώντος κόμματος, προσετέθη ο «δημοκρατικός σοσιαλισμός».

  Μου θύμισε αυτό την ρήση του γνωστού Αυστριακού οικονομολόγου Φρίντριχ Χάγιεκ για τις λέξεις «νυφίτσες» (weasel-words), τις οποίες θεωρούσε εφεύρεση των Αμερικανών. Πρόκειται για λέξεις - επίθετα συνήθως - που, αν τα προσθέσεις ως συνοδευτικά σε μια άλλη λέξη, η τελευταία χάνει εντελώς την έννοιά της, χωρίς μάλιστα η έννοια αυτή να αντικαθίσταται από κάποια άλλη.

  Ο Χάγιεκ είχε φέρει ως παράδειγμα τη λέξη «κοινωνικός». Έλεγε χαρακτηριστικά: «Τι ακριβώς σημαίνει κανείς δεν γνωρίζει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μια κοινωνική οικονομία της αγοράς δεν είναι οικονομία της αγοράς, ένα κοινωνικό κράτος δικαίου δεν είναι κράτος δικαίου, μια κοινωνική συνείδηση δεν είναι συνείδηση, η κοινωνική δικαιοσύνη δεν είναι δικαιοσύνη και - πολύ φοβάμαι - η κοινωνική δημοκρατία δεν είναι δημοκρατία».

  Κάπως έτσι, το κυβερνών κόμμα κότσαρε ένα «δημοκρατικός» μπροστά στον αδιαμφισβήτητο σοσιαλισμό του και όλα «μέλι-γάλα». Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ακραίο σοσιαλιστικό κόμμα, που πιστεύει στον εξανδραποδισμό των πολιτών διά της υπερφορολόγησης και διατηρεί στενούς δεσμούς με την βία και την τρομοκρατία. Παραβιάζει κάθε έννοια ελευθερίας, δικαίου και διάκρισης των εξουσιών, και αντιτίθεται σε οτιδήποτε διατηρεί την κοινωνική και την εθνική συνοχή.

  Ορθώς, επί έτη, το λήμμα του ΣΥΡΙΖΑ στη Wikipedia συνοδευόταν από την ιδεολογική αναφορά «ευρωκομμουνισμός», πιθανότητα καταχωρημένη από δικά του στελέχη. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κομμουνιστικό κόμμα, που αναζητά το δημοκρατικό του άλλοθι μέσα από αυθαίρετους προσδιορισμούς και με την προσέλκυση πολιτικών προσώπων τα οποία κάποτε πρωταγωνιστούσαν ως στελέχη της «δημοκρατικής» παράταξης - άλλη μια λέξη «νυφίτσα» με σφραγίδα ΠΑΣΟΚ. Όσο για τον «ευρωπαϊσμό» του συριζαϊκού κομμουνισμού, αυτός εκπληρώνεται από τη σταδιακή σοβιετοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το κατεστημένο των Βρυξελλών.

  Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που δεν πιστεύει στη δημοκρατία, όσο κι αν αυτό το νομίζουν οι - ακόμη και σήμερα αρκετοί - εναπομείναντες ψηφοφόροι του. Μέσα σε λίγα χρόνια ισοπέδωσε την κοινωνία μας, αφανίζοντας την μεσαία τάξη και χτίζοντας τη δική του νομενκλατούρα μέσω του ανενδοίαστου καθεστωτισμού και αυταρχισμού του. Η παρουσία εκπροσώπου της οικογένειας Κόκκαλη στο ευρωψηφοδέλτιό του, μιας οικογένειας που, από το εαμίτικο βουνό και τα καταγώγια της Στάζι, βρέθηκε στα σαλόνια του μικρού ελληνικού τζετ σετ, επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές.

  Σίγουρα, οι ακραιφνείς υποστηρικτές της κόκκινης λαίλαπας που μας κυβερνά θα επικαλεστούν την λαϊκή εμπιστοσύνη και την νίκη που ο λαός τούς χάρισε μέσω διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων. Ε, καλά τώρα! Και ο φίλος τους ο Τσάβες, όπως και ο Μουγκάμπε στην Ζιμπάμπουε, με εκλογές πήραν την εξουσία...