Τουρκικές κουτοπονηριές

 • Δημοσιεύτηκε: 09 Νοέμβριος 2022

  Εντύπωση προκάλεσε το «καψόνι» των Τούρκων απέναντι στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, κατά την πρόσφατη μετάβασή του στη Σμύρνη, όπου επί 7 ώρες δεν του επέτρεπαν την είσοδο στην χώρα, με την γελοία δικαιολογία ότι το επώνυμό του έμοιαζε με κάποιου άλλου ανεπιθύμητου στη γείτονα! Η δικαιολογία των Τούρκων θα προκαλούσε γέλια, αν ο κ. Τζιτζικώστας δεν εκπροσωπούσε τόσο την Ελλάδα όσο και την Ευρώπη με την θεσμική ιδιότητά του. Και ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο επέλεξε (και ορθώς) να επιστρέψει στην Ελλάδα, μη δικαιολογώντας το «λάθος» των τουρκικών αρχών.

  Είναι αλήθεια ότι οι Τούρκοι δεν μας συνηθίζουν σε κάτι τέτοια και κατά κανόνα προσπαθούν να μην αμαυρώνουν επιπρόσθετα τη διεθνή εικόνα τους και με ενέργειές τους τέτοιου είδους. Η διαφοροποίηση της στάσης τους στην συγκεκριμένη περίπτωση ίσως θα πρέπει να αναζητηθεί στην αποκάλυψη στην οποία προέβη προχθές η ιστοσελίδα tourkikanea.gr, που έγραψε ότι φιλοκυβερνητικό ειδησεογραφικό δίκτυο της Τουρκίας, αναφερόμενο στο γεγονός, επεσήμανε και τα εξής ενδιαφέροντα: «Το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα επέβαλε απαγόρευση εισόδου σε κάποιους Τούρκους πολίτες. Μεταξύ αυτών των ονομάτων περιλαμβάνονται ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Διεύθυνσης Αποδήμων Τούρκων». Η έγκριτη ιστοσελίδα υπονοεί σαφώς ότι όλη αυτή η ιστορία με τον Έλληνα περιφερειάρχη αποτελεί ουσιαστικά αντίποινα των Τούρκων για τις εν λόγω ενέργειες της Ελλάδος. Μπορεί, πράγματι, να ισχύει αυτό.

  Έχει ενδιαφέρον, όμως, να δούμε ποια είναι αυτή η «Διεύθυνση Αποδήμων Τούρκων». Ο πλήρης τίτλος της εν λόγω Διεύθυνσης είναι «Διεύθυνση Αποδήμων Τούρκων και Συγγενών Κοινοτήτων» και υπάγεται άμεσα στο τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Πρόεδρός της είναι ο Αμπντουλλάχ Ερέν, που έχει την καταγωγή του από το χώρο της Ελληνικής Θράκης και συγκεκριμένα από την Ροδόπη. Διακατέχεται από «αλυτρωτικές» και επεκτατικές ιδέες, κάτι που αποτυπώθηκε εύγλωττα όταν πριν από τρία χρόνια είχε δηλώσει πως «οι πραγματικοί ιδιοκτήτες της Δυτικής Θράκης είμαστε εμείς, οι Τούρκοι, γι’ αυτό και τιμούμε τον Μωάμεθ τον Πορθητή που μόχθησε για να γίνουν πατρίδα μας αυτά τα εδάφη». Σε εκδήλωση, μάλιστα, που πραγματοποιήθηκε στη Θράκη μας και στην οποία παρέστη με την εν λόγω ιδιότητά του, δήλωσε τα εξής: «Από την θέση που κατέχω δίνω μεγάλη σημασία στην Δυτική Θράκη. Σας υπόσχομαι πως τόσο εγώ όσο και η υπηρεσία μου πώς θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για τη Δυτική Θράκη».

  Μετά από όλα αυτά, εδέησε επιτέλους η ελληνική πολιτεία να του απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα μας, όπως έκανε και για μερικά ακόμη στελέχη της τουρκικής αυτής υπηρεσίας. Το ίδιο μέτρο φαίνεται πως έχει λάβει και για μία σειρά «καθηγητών» που έρχονται ως μετακλητοί από την Τουρκία για να διδάξουν σε μουσουλμανόπαιδα στο μειονοτικό γυμνάσιο-λύκειο της Κομοτηνής! Και για όσους απορούν για το γεγονός ότι Τούρκοι εκπαιδευτικοί διδάσκουν σε Ελληνόπουλα μουσουλμανικής θρησκείας στην Θράκη, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτό αποτελεί υποχρέωση της Ελλάδος με βάση την Μορφωτική Συμφωνία του 1951 και το Μορφωτικό Πρωτόκολλο του 1968, που υπέγραψε με την Τουρκία! Υποχρέωση, μάλιστα, την οποία συνεχίζει να τηρεί η πατρίδα μας, παρά το γεγονός ότι από πλευράς Τουρκίας δημιουργούνται συνεχώς προβλήματα στην λειτουργία των ελληνικών μειονοτικών σχολείων στο έδαφός της.

  Αν ισχύει λοιπόν η περίπτωση αντιποίνων της Τουρκίας στο πρόσωπο του κ. Τζιτζικώστα, ο συσχετισμός και μόνο των δύο αυτών ανισοβαρών περιπτώσεων αποτελεί ύβρη και προσβολή τόσο προς την Ελλάδα, όσο και προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

  Κατηγορία: