του Γιάννη Χαραλαμπίδη

  Δημοσιεύτηκε: 30 Νοέμβριος 2015
  Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν.

  Η υψηλή πολιτική τέχνη της διπλωματίας σχεδιάζεται και λειτουργεί πάνω σε κάποιους άξονες. Ένας από αυτούς, εξαιρετικά σημαντικός και συχνά παραγνωρισμένος από αυτούς που ασκούν διπλωματία χωρίς φυσικό τάλαντο, αλλά βασιζόμενοι κυρίως σε γραφειοκρατικούς μηχανισμούς, είναι ο χρόνος ή πιο σωστά η σωστή αξιοποίηση της συγκυρίας.

  Δημοσιεύτηκε: 05 Οκτώβριος 2012

  Πάω στην οικεία ΔΟΥ για μια μικροδουλειά. Στέκομαι στην μικρή ουρά για εκτύπωση διπλοτύπου. Πίσω από τον γκισέ δύο υπάλληλοι. Μου προξενούν το ενδιαφέρον. Όχι λόγω της ευειδείας τους, αλλά λόγω της ηλικίας τους (μεταμνημονιακή διαστροφή). Δείχνουν πολύ νέες, ως τα 25, σίγουρα όχι πάνω από τα 27. Σκέπτομαι: οι stagieres πήραν πόδι, οι συμβασιούχοι φύγαν άκλαυτοι, αυτές τί είναι; Μόνιμο τακτικό προσωπικό; Καλά, και πότε προσελήφθησαν; Έχουμε 2012 κι είμαστε σε ύφεση από το 2007, σε κρίση επισήμως από το 2009.

  Δημοσιεύτηκε: 14 Ιούλιος 2012

  Πλήρεις αμηχανίας και προβληματισμού μοιάζουν να είναι οι πρώτες κινήσεις του αρχηγού της Χρυσής Αυγής στον νέο του πολιτικό ρόλο κι όχι άδικα. Ο ίδιος και το κόμμα του βρέθηκαν ξαφνικά σε αχαρτογράφητα ύδατα, αλλάζοντας γήπεδο πολιτικής λειτουργίας. Από το περιθωριακό σχεδόν προφίλ της χρήσης βίας «εναντίον όλων» ως τον φορμαλισμό του κοινοβουλευτικού βίου, η απόσταση είναι εξαιρετικά μεγάλη και πολύ δύσκολα καλύπτεται.

  Δημοσιεύτηκε: 10 Ιούλιος 2012
  Δημοσιεύτηκε: 02 Ιούλιος 2012

  «Η Μεσόγειος φλέγεται» έλεγε ο τίτλος μιας παλιάς ελληνικής πολεμικής ταινίας, που σήμερα θα έβρισκε απόλυτη συμφωνία με την πραγματικότητα. Η Ανατολική Μεσόγειος έχει σταδιακά το τελευταίο διάστημα μεταβληθεί σε καζάνι που βράζει, με στόλους να συρρέουν από διάφορες κατευθύνσεις, αίμα να χύνεται καθημερινά και την πιθανότητα έκρηξης ενός (τουλάχιστον) περιφερειακού πολέμου να επικρέμαται καθημερινά.

  Δημοσιεύτηκε: 25 Μάιος 2012

  Σχετικά με το «ευρωπαϊκό μέτωπο».

  Δημοσιεύτηκε: 14 Μάιος 2012

  Πέρασε κιόλας μία εβδομάδα από τις εκλογές της 6ης Μαΐου κι είναι πλέον δεδομένο το αδιέξοδο στην διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης. Κανένα από τα τρία πρώτα κόμματα δεν διαθέτει επάρκεια κοινοβουλευτικής δύναμης, ώστε να υποχρεώσει τους υπολοίπους σε μία συγκυβέρνηση, ενώ και τα μικρότερα σε δύναμη κόμματα παραμένουν κατά το μάλλον ή ήττον σε αδυναμία παρέμβασης, αποτέλεσμα της ρητορικής τους και των αγκυλώσεών τους. Πολλά έχουν ως τώρα ειπωθεί για το αποτέλεσμα της Κυριακής, όμως τα περισσότερα κατατείνουν είτε σε δοξολογίες, είτε σε κατάρες.

  Δημοσιεύτηκε: 27 Απρίλιος 2012

  Έλληνα συμπολίτη,

  Στις 6 Μαΐου έχουμε δύναμη. Δύναμη να αποδείξουμε σε εμάς και τον κόσμο ότι έχουμε αλλάξει, ότι έχουμε γίνει καλύτεροι και πιο συνειδητοί πολίτες. Δύναμη να αλλάξουμε την πατρίδα μας, να τιμωρήσουμε όσους προσπάθησαν να μας εξαθλιώσουν, αλλά και να δώσουμε την δυνατότητα σε αυτούς που μπορούν και θέλουν να αλλάξουν όσα μας πληγώνουν.

  Δημοσιεύτηκε: 14 Μάρτιος 2012

  Μια αποκάλυψη υπήρξε η συνέντευξη στην «Καθημερινή» του πολύπειρου δικαστή και νυν Γενικού Επιθεωρητή της Δημοσίας Διοικήσεως, του Λέανδρου Ρακιντζή. Ήθος και ωριμότητα σκέψεως και λόγου δίδαξε ο παλαίμαχος δικαστικός. Δύο όμως είναι οι προσεγγίσεις του, που φέρουν την μείζονα σημασία. Η πρώτη αφορά την συμβολή της περιώνυμης «γενιάς του Πολυτεχνείου» στην πολιτική και οικονομική μας κρίση και η δεύτερη τον καθοριστικό ρόλο της πολιτιστικής κρίσης στην γενική μας κακοδαιμονία.