του Φώτη Πλιάτσικα

  Δημοσιεύτηκε: 22 Ιούνιος 2012

  Στο προηγούμενο άρθρο της στήλης διατυπώθηκαν ορισμένες εισαγωγικές παρατηρήσεις σχετικώς με τον ανταγωνισμό των ισχυρών κρατών για τον έλεγχο των πετρελαίων. Η Ελλάδα αποτελεί με ή χωρίς την θέλησή της μέρος του παιχνιδιού.

  Δημοσιεύτηκε: 13 Ιούνιος 2012

  Στο προηγούμενο άρθρο μας αναφερθήκαμε στην επερχόμενη κατάρρευση της Ελληνικής Οικονομίας, η οποία είναι ήδη προ των πυλών. Εφόσον δεν υπάρξουν άμεσες και συνταρακτικές αλλαγές στην γερμανική πολιτική έναντι της Πατρίδας μας, οι εξελίξεις θα λάβουν σύντομα ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

  Δημοσιεύτηκε: 10 Ιούνιος 2012

  Η χρεοκοπία της τέταρτης μεγαλύτερης τράπεζας της Ισπανίας αποδεικνύει - για μία ακόμη φορά - ότι η κρίση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και δεν αφορά μόνο το δημόσιο χρέος χωρών με «εκτεταμένο κρατικό τομέα». Αφορά το άθροισμα δημοσίου και ιδιωτικού χρέους, τα οποία είναι αλληλένδετα.

  Δημοσιεύτηκε: 05 Ιούνιος 2012

  Πριν από λίγες ημέρες μία πολύ γνωστή οικολογική οργάνωση «κατέλαβε» για λίγες ώρες ένα παγοθραυστικό το οποίο είχε ναυλωθεί για λογαριασμό πολύ γνωστής πετρελαϊκής εταιρείας. Περίπου 20 «ακτιβιστές» - μεταξύ τους και μία ηθοποιός! - κατόρθωσαν να ανέβουν πάνω στο πλοίο και να δεθούν με διάφορους τρόπους πάνω στο κατάστρωμα. Οι ακτιβιστές διαμαρτύρονταν για την πρόθεση της εταιρείας να προχωρήσει σε εξόρυξη πετρελαίου στον Αρκτικό Ωκεανό, κοντά στην Αλάσκα.

  Δημοσιεύτηκε: 02 Ιούνιος 2012

  Τις τελευταίες ημέρες στην πολιτική επιχειρηματολογία της ΝΔ κυριαρχεί η επίκληση του κινδύνου των «μπολσεβίκων», δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ. Θα βάζαμε και στοίχημα για τον εμπνευστή του επιχειρήματος, αλλά αυτό δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία.

  Δημοσιεύτηκε: 25 Μάιος 2012

  Είναι αρκετά δύσκολο και από πολλές απόψεις κάπως παράταιρο, σε προεκλογική περίοδο με την Πατρίδα μας (και όχι τον «τόπο μας», όρο που σκόπιμα χρησιμοποιούν οι «προοδευτικοί» για να μην αναφερθούν στην έννοια του Ελληνικού Έθνους και της ιστορικής συνέχειάς του) υπό το καθεστώς αφόρητων πιέσεων και παρεμβάσεων, να ασχολείται κανείς με θέματα που δε σχετίζονται με την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα.

  Δημοσιεύτηκε: 22 Μάιος 2012

  Σε προηγούμενο άρθρο μου είχαν επισημανθεί οι αδιέξοδες επιλογές των δανειστών, σε ότι αφορά το ελληνικό κρατικό χρέος. Επαναλαμβάνουμε για μία ακόμη φορά: Κανένα κράτος - άρα ούτε και η Ελλάδα - δεν πρόκειται ποτέ να αποπληρώσει με μετρητά το χρέος του στις «αγορές». Ποτέ, ότι και αν λένε, οι «δεξιοί» οικονομολόγοι.

  Δημοσιεύτηκε: 08 Μάιος 2012

  Στις αρχές του έτους αναφερθήκαμε για πρώτη φορά στο μείζον πρόβλημα του υπερπληθυσμού. Με την ευκαιρία της δημοσίευσης της έκθεσης της Βασιλικής Ακαδημίας του Λονδίνου, υπό τον τίτλο «People and the planet», δηλαδή «Άνθρωποι και πλανήτης», θεωρήσαμε σκόπιμο να επανέλθουμε στο ζήτημα αυτό, εστιάζοντας στα στοιχεία και στα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης, αλλά και να προσθέσουμε και όσα δικά μας εύλογα συμπεράσματα αφορούν την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο.

  Δημοσιεύτηκε: 04 Μάιος 2012

  Το χρέος μας, επαχθές ή όχι δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, είναι μαθηματικώς αδύνατον υπό τις παρούσες γεωπολιτικές και οικονομικές συνθήκες να αποπληρωθεί. Αδύνατον είναι επίσης να αποπληρωθούν ταυτοχρόνως τα χρέη των χωρών της Ευρωζώνης, αλλά και των ΗΠΑ, υπό τον όρο ότι η ποσότητα των κυκλοφορούντων ευρώ και δολαρίων παραμένει η σημερινή.

  Δημοσιεύτηκε: 26 Απρίλιος 2012

  Στο τέλος του προηγούμενου έτους δημοσιεύθηκε ο «Ευρωπαϊκός Ενεργειακός Σχεδιασμός έως το 2050». Ο Αγγλικός όρος είναι «Energy Roadmap 2050». Οι αναγνώστες μπορούν να αναζητήσουν το πλήρες αγγλικό κείμενο στην ακόλουθη διεύθυνση.

  Σελίδες