του Αλέξη Γιαννούλη

  Δημοσιεύτηκε: 07 Δεκέμβριος 2003

  Ο Έντουαρντ Σεβαρντνάτζε ήταν ένας από τους νέους και φιλοδοφους πολιτικούς της Σοβιετικής Ένωσης που είχε επιλέξει ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ για να πλαισιώσει την κυβέρνηση του, με στόχο τις γνωστές αποτυχημένες, αλλά και ριζικές αλλαγές της περεστρόικα και γκλάσνοστ. Κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι μετά από δέκα και πλέον χρόνια ο ίδιος άνθρωπος θα βρισκόταν σε μια από τις πιο δύσκολες θέσεις που έχει βρεθεί πρώην Σοβιετικός πολιτικός ηγέτης στην ίδια του την γενέτειρα χώρα, την Γεωργία.

  Δημοσιεύτηκε: 15 Οκτώβριος 2003

  «Και τώρα τι θα γίνουμε χωρίς βαρβάρους» συνήθιζαν να λένε οι Ρωμαίοι εκατοντάδες χρόνια πριν. «Μα φυσικά θα δημιουργήσουμε καινούργιους» είναι η απάντηση που φαίνεται να δίνουν οι σημερινοί κοσμοκράτορες. Αφού η Δύση «έκλεισε» με τα Βαλκάνια και τα έβαλε στον «σωστό» δρόμο τώρα μένουν πλέον η Μέση Ανατολή, η Κεντρική Ασία και φυσικά χώρες σαν την Κίνα και την Ινδία.

  Δημοσιεύτηκε: 04 Ιούνιος 2002

  Μέχρι την πτώση του κομμουνισμού στα τέλη της δεκαετίας του '80 - αρχές δεκαετίας '90, η γεωστρατηγική θέση της χώρας μας, αλλά και της Τουρκίας ήταν πολύ σημαντικές, αφού υποχρεώνονταν να σταματήσουν οποιαδήποτε απειλή εξ' ανατολών αλλά και από τον κομμουνιστικό βορρά, ενώ ήταν αρκετά σταθερές, χωρίς εκπλήξεις και ιδιαίτερους προβληματισμούς για πολιτικούς και διάφορους ειδικούς.