Το αμερικανικό δίλημμα

 • Δημοσιεύτηκε: 24 Ιούλιος 2009

  Η εκλογή Ομπάμα είχε δημιουργήσει προσδοκίες σε μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας για χαλάρωση της ηγεμονικής επιθετικότητας των ΗΠΑ. Έξι μήνες μετά, εξετάζοντας κάποιος ψυχρά τα πεπραγμένα και όχι τις υποσχέσεις των Αμερικανών, μάλλον θα πλημμυριζόταν από απογοήτευση. Τα μηνύματα είχαν αποσαφηνιστεί όμως από πολύ νωρίς. Αρκεί να εξέταζε κάποιος ποιοί «τοποθετήθηκαν» πλάι και πέριξ του νέου προέδρου. Ειδικά για την χώρα μας και την κυβέρνηση Καραμανλή, η δραστηριότητα κάποιων (Μάθιου Νίμιτς - Σκοπιανό, Υφυπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Γκόρντον -Ελληνοτουρκικά) θα μπορούσε σε συγκεκριμένες πρακτικές να χαρακτηριστεί ακόμη και ως ανθελληνική.

  Οι Αμερικανοί ξέφυγαν γρήγορα από το δίλημμα «σταθερότητα ή αποσταθεροποίηση». Στην πραγματικότητα (και) η κυβέρνηση Ομπάμα διατηρεί αμείωτη την επιθετικότητα του αμερικανικού imperium. Tα μεγάλα λόγια και διακηρύξεις δημιουργούν απλά ένα πέπλο εξωραϊσμού μιας πάντα σκληρής πολιτικής από πλευράς Ουάσινγκτον. Έναν χρόνο μετά τους αμερικανικούς τυχοδιωκτισμούς, με μοχλό τότε τη Γεωργία του Σαακασβίλι, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να λειτουργούν αποσταθεροποιητικά χρησιμοποιώντας χώρες όπως την Ουκρανία, δεν κάνουν πίσω στην πολυσυζητημένη αντιπυραυλική ομπρέλα, εργάζονται για την υπονόμευση των ενεργειακών σχέσεων της Ρωσίας με την E.Ε. και έχουν αναλάβει εργολαβικά τα ευρωπαϊκά εισόδια της Τουρκίας, κάτι που θα τινάξει στον αέρα την ευρωπαϊκή ταυτότητα και συνοχή.

  Για την «διαφορετική» αλλά πάντα ίδια, Αμερική του Ομπάμα, το Κόσοβο αξίζει ανεξαρτησίας, όχι όμως η Οσετία και η Αμπχαζία. Επιλεκτικές στάσεις, επιλεκτικές πρακτικές. Για τους τεχνοκράτες και ιέρακες της αμερικανικής κυβέρνησης, οι Τούρκοι πρέπει να εισέλθουν πάση θυσία στην Ε.Ε., οι ίδιοι όμως θα ανατρίχιαζαν αν τους πρότεινες να κάνουν το ίδιο με το Μεξικό, ανοίγοντας τα δικά τους σύνορα σε εκατομμύρια εξαθλιωμένους. Για τις ΗΠΑ (και) του Ομπάμα, αποτελεί «φυσική συνέχεια» η αποσταθεροποίηση στην Ανατολική Ευρώπη, στην «αυλή» της Μόσχας, οι Αμερικανοί όμως θα είχαν χαλάσει τον κόσμο αν οι Ρώσοι έπρατταν ομοίως στη δική τους «γειτονιά».

  Το δίλλημα λοιπόν ξεπεράστηκε προ πολλού, και το εισπράττει η Ελλάδα με ιδιαίτερα οδυνηρό τρόπο. Εξαφανίστηκαν ακόμα και οι ψευτοσυστάσεις των ΗΠΑ προς την Τουρκία για αυτοσυγκράτηση, όπως έκαναν παλιότερα. Η πολιτική Μπακογιάννη χρεοκόπησε, όπως και οι φρούδες ελπίδες πολλών για μια άλλη, νέα Αμερική...

  Κατηγορία: