Το πιο επικίνδυνο τρίγωνο του κόσμου. Κεντρική Ασία - Βαλκάνια - Μέση Ανατολή.

 • Δημοσιεύτηκε: 04 Ιούνιος 2002

  Μέχρι την πτώση του κομμουνισμού στα τέλη της δεκαετίας του '80 - αρχές δεκαετίας '90, η γεωστρατηγική θέση της χώρας μας, αλλά και της Τουρκίας ήταν πολύ σημαντικές, αφού υποχρεώνονταν να σταματήσουν οποιαδήποτε απειλή εξ' ανατολών αλλά και από τον κομμουνιστικό βορρά, ενώ ήταν αρκετά σταθερές, χωρίς εκπλήξεις και ιδιαίτερους προβληματισμούς για πολιτικούς και διάφορους ειδικούς. Όμως, μετά την πτώση του \υπαρκτού σοσιαλισμού\ στην Ανατολική Ευρώπη και πρώην Ε.Σ.Σ.Δ., με όσα επακολούθησαν στις περιοχές του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας, οι συσχετισμοί άλλαξαν και το κέντρο βάρους του προβληματισμού μεταφέρθηκε ανατολικότερα.

  Ενώ η χώρα μας έχασε πλέον την παλιά της γεωστρατηγική αίγλη, η θέση της Τουρκίας έγινε ακόμα πιο σημαντική για τους συμμάχους, αφού βρίσκεται πλέον στο κέντρο του τριγώνου Βαλκάνια - Μέση Ανατολή και των νέων καυτών σημείων του πλανήτη, Καυκάσου και Κεντρικής Ασίας. Αυτό εξηγεί και την υπερ-στήριξη των συμμάχων προς την γείτονα χώρα τα τελευταία χρόνια. Με τα Βαλκάνια να βαίνουν σε \δυτικοποίηση\, με την Γιουγκοσλαβία να \αργεί\ λόγω του εμφυλίου και των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ, ο Καύκασος λόγω Τσετσενίας, Ναγκόρνο-Καραμπάχ και των αναταράξεων στη Γεωργία, αλλά και η Κεντρική Ασία λόγω του εμφυλίου στο Τατζικιστάν και το Αφγανιστάν με την τελική επικράτηση των Ταλιμπάν, έγιναν τα επόμενα καυτά σημεία του πλανήτη. Η Τουρκία εκλήθη να συμβάλλει τα μέγιστα από την Δύση, τις εκεί τουρκικές χώρες που δεν ήθελαν πια την βοήθεια της Ρωσίας, όπως Αζερμπαϊτζάν, Ουζμπεκιστάν, αλλά και της κατά τα άλλα Ορθόδοξης Γεωργίας. Επιπλέον, με την σύναψη συμμαχίας με το Ισραήλ, μια από τις εξυπνότερες στρατηγικές-διπλωματικές κινήσεις της Τουρκίας, η γείτονας, φάνηκε να είναι πολύτιμη για την Δύση και δη για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

  Την ίδια ώρα που συμβαίνανε αυτά, η εδώ Κυβέρνηση ησχολείτο ΜΟΝΟ με την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ, την εξασφάλιση των εκλογών και τα λόμπυ των Βρυξελλών και της Νέας Υόρκης και αυτό, όχι για το καλό της ίδιας της χώρας, αλλά για το καλό του ΥΠ.ΕΞ. Bravo Yorgo και του πρωθυπουργού κ. Σημίτη. Μια σχετική λεπτομέρεια-απόδειξη για το τελευταίο ήταν η ακύρωση μιας ομιλίας του Πρωθυπουργού στο Βασιλικό Ίδρυμα Διεθνών Σχέσεων, ένα από τα κέντρα που μπορεί μια χώρα να περάσει τις ιδέες της στους ειδικούς και στα λόμπυ της Μεγάλης Βρετανίας και όχι μόνο, στο Λονδίνο τον περασμένο Απρίλιο. Φαίνεται το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι πιο σημαντικό απ' την Ελλάδα για κάποιους.

  Τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου βρήκαν την Τουρκία ακόμα πιο ισχυρή, μιας και ήταν η μοναδική μουσουλμανική χώρα που βοήθησε τα μέγιστα στον \πόλεμο κατά της τρομοκρατίας\, ενώ την ίδια ώρα η Ελλάς έμενε στο διπλωματικό σκότος. Το μέλλον λοιπόν όσον αφορά την χώρα μας και το επόμενο επίμαχο σημείο του πλανήτη (Κεντρική Ασία) φαίνεται από θόλο έως καθόλου. Την ίδια ώρα, η Τουρκία με την έξυπνη στάση της ανοίγει ακόμα περισσότερο την ψαλίδα των δυο χωρών. Η χώρα μας κοντεύει να καταντήσει ένα απέραντο ξενοδοχείο β' κατηγορίας (χαριστικά) και τίποτα παραπάνω. Πρέπει η χώρα μας να ασχολείται με όλα τα γεγονότα που την περιτριγυρίζουν και την αφορούν άμεσα, αν δεν θέλουμε να γίνουμε persona non grata στους διεθνείς διπλωματικούς κύκλους.

  Κατηγορία: