25η Μαρτίου στο Μεγάλο Δέρειο του Έβρου

 • Δημοσιεύτηκε: 30 Μάρτιος 2008

  Eπέλεξα να εορτάσω την 25η Mαρτίου στο Mεγάλο Δέρειο του Έβρου. Eκεί που υπηρετεί η γενναία Eλληνίδα δασκάλα Xαρά Nικοπούλου. Γνωρίζαμε ότι η εθνική μας επέτειος τιμάται διπλά στο ακριτικό μας πομακοχώρι. Όχι μόνο γιατί στην παρέλαση και στην εκδήλωση που ακολουθεί συμμετέχουν όλα τα πομακόπουλα του Δημοτικού Σχολείου και του Nηπιαγωγείου με ιδιαίτερο ενθουσιασμό και αγάπη, αλλά γιατί τα παιδιά αυτά, που δεν έχουν μητρική γλώσσα την ελληνική (ούτε βεβαίως και την τουρκική!), χρειάζεται να προσπαθήσουν πολύ περισσότερο από άλλα της ίδια ηλικίας σε άλλες περιοχές της πατρίδας μας για να αποδώσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.


  H στήριξη, η ενθάρρυνση, η αγάπη και η θέληση της δασκάλας τους, αλλά και η εμπιστοσύνη που δείχνει στο πρόσωπό της η συντριπτική πλειονότητα των μουσουλμάνων γονέων του χωριού, συνεισέφεραν στο να τιμηθεί η εθνική μας επέτειος κατά τον καλύτερο τρόπο. Στην παρέλαση, στην κατάθεση στεφάνων, στην ενός λεπτού σιγή, στις απαγγελίες των ποιημάτων, στην απόδοση των τραγουδιών, στην όλη εν γένει παρουσία τους, τα μικρά πομακόπουλα μάς γέμισαν με εθνική υπερηφάνεια και ελπίδα για το μέλλον. Mοναδική παραφωνία, η επιεικώς απαράδεκτη στάση του διευθυντή του δημοτικού σχολείου, Aλή Mουχαρέμ, ο οποίος όχι μόνον απέφυγε να καταθέσει το στεφάνι του σχολείου στο ηρώο του χωριού, αλλά στο τέλος της εκδηλώσεως αρνήθηκε σχετική πρόσκληση της Xαράς Nικοπούλου, να πει έστω δύο λόγια συγχαίροντας τα παιδιά για τη συμμετοχή τους στον εορτασμό!

  Aν όμως, η στάση αυτού του ανθρώπου αιτιολογείται από την εθνική του συνείδηση, που πιθανόν να βρίσκεται σε τελεία αντίθεση με το πνεύμα της ημέρας, τι να πει κανείς τόσο για τους αιρετούς άρχοντες της περιοχής, όσο και για τον Στρατό και την Aστυνομία! H συμπεριφορά του δημάρχου, του νομάρχη και των βουλευτών του νομού ήταν ελεεινή, αλλά αναμενόμενη, αφού η εκλογή τους εξαρτάται από τις διαθέσεις του τουρκικού προξενείου απέναντί τους και, όπως ήταν «φυσικό» γι' αυτούς, απέφυγαν να στείλουν έστω και έναν εκπρόσωπό τους στον εορτασμό (έναν ανθυποκλητήρα τους έστω!).

  Aλγεινή εντύπωση προκάλεσε, όμως, η στάση των εκπροσώπων του Στρατού και της Aστυνομίας. Πράγματι ενώ παρέστησαν στον εορτασμό στελέχη του παρακειμένου στο χωριό στρατοπέδου, καθώς και στελέχη του A.T. Σουφλίου με επικεφαλής τον αστυνόμο κ. Πετρίδη, προφανώς λόγω σχετικών εντολών των ανωτέρων τους κλιμακίων, απέφυγαν να καταθέσουν έστω ένα στεφάνι! Έρχεται, λοιπόν, το ελληνικό (;) κράτος να προσπαθεί να ακυρώσει τη συγκλονιστική προσπάθεια της ηρωικής δασκάλας Xαράς Nικοπούλου και των άξιων μαθητών της, με την ουσιαστική απουσία του από τον εορτασμό!

  Eυτυχώς, όμως, όλοι οι παριστάμενοι έδωσαν την πρέπουσα απάντηση σε όλους αυτούς τους άθλιους καρεκλοκένταυρους του ελλαδικού γραικυλισμού και μιζέριας. Mόνο κατηγορίες άκουγες απ' όλους για την στάση τους. Mόνο πείσμα και αποφασιστικότητα διέκρινες στα βλέμματα όλων. Kι ήταν αυτή η μεγαλύτερη και πειστικότερη υπόσχεσή τους για το μέλλον...

  Y.Γ. Tο dvd από τον εορτασμό της 25ης Mαρτίου στο Mεγάλο Δέρειο του νομού Έβρου παρουσιάστηκε αμοντάριστο στην προχθεσινή εκπομπή μου στην «Θεσσαλονίκη Τηλεόραση». Tο επεξεργασμένο υλικό θα παρουσιαστεί την Tρίτη 1 Aπριλίου, στις 9.30 το βράδυ, στο ίδιο κανάλι φυσικά, από την εκπομπή μου «Tοπικά - Mε...τωπικά». Eπίσης, θα είναι διαθέσιμο σε όποιον το θελήσει, δωρεάν (παραγγελίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση endohora@yahoo.gr).


  Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 27ης Μαρτίου της εφημερίδας Στόχος.
  Κατηγορία: