2500 έτη από την Μάχη του Μαραθώνα

 • Δημοσιεύτηκε: 16 Ιούλιος 2010

  Οι εκδόσεις «Πελασγός» φιλοξενούμενες από τον Δήμο Μαραθώνα, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 2500 ετών από την κοσμοϊστορική Μάχη του Μαραθώνα, την Παρασκευή 16 Ιουλίου το βράδυ, παρουσίασαν στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου το νέο βιβλίο του συγγραφέα Αθανάσιου Κόρμαλη, με τίτλο «Ελλήνων προμαχούντες Αθηναίοι Μαραθώνι...» Το έργο παρουσίασαν ο Μάκης Βορίδης, βουλευτής Αττικής του ΛΑ.Ο.Σ., ο Σπυρίδων Ζαγάρης, δήμαρχος Μαραθώνα και ο συγγραφέας του έργου, δικηγόρος Αθανάσιος Κόρμαλης.

  O Μάκης Βορίδης αναφέρθηκε στο νόημα της μάχης και την παγκόσμια σημασία της. Στην εν δυνάμει και μέσω του Υπουργείου Παιδείας τάση περί επικρατήσεως της άποψης ότι σήμερα ευρισκόμεθα συγκυριακά στον ίδιο τόπο με τους αρχαίους (του Μαραθώνα) παρά την γλωσσική, πολιτιστική συνέχεια. Αναφέρθηκε στην προσπάθεια του Δήμου για εντοπισμό αρχαιολογικών τόπων, ως επί τω πλείστον εγκαταλελειμμένων. Επίσης στην επιχειρούμενη υποβάθμιση του νοήματος του γεγονότος, απόρροια της γενικότερης υποβάθμισης της Ιστορίας μας. Στην συνέχεια μίλησε για τις ιδιαιτερότητες της μάχης, όπως το νόημα της αθηναϊκής φάλαγγας, τον εθελοντικό χαρακτήρα της (ήταν η ίδια η πόλη ένοπλη) σε αντίθεση με το μισθοφορικό στρατό των Περσών. Το ιδανικό της ελευθερίας της πατρίδος, που διέπνεε του Αθηναίους (ολιγάριθμους εμπρός στους Πέρσες). Συνεχάρη δε τον συγγραφέα για το βιβλίο και για το πολυετές έργο του.

  Στην συνέχεια ο δήμαρχος Μαραθώνος Σπυρίδων Ζαγάρης, αναφέρθηκε στο νόημα της μάχης του Μαραθώνα και στην παγκόσμια ακτινοβολία του, την οποίαν συναντά στις επισκέψεις του στο εξωτερικό, καθώς και στην σημασία του γεγονότος και τον σεβασμό που τρέφουν οι ξένοι για τον Μαραθώνα. Μίλησε για τις συνεχείς δραστηριότητες του Δήμου, καθώς και της φετινής επετείου, αλλά και στον εντοπισμό και φροντίδα αρχαιολογικών χώρων της περιοχής. Συνεχάρη τον συγγραφέα για την προσπάθειά του και το βιβλίο του, που προσφέρει στην ενημέρωση και στην συλλογική προσπάθεια για τον Μαραθώνα. Τέλος έκλεισε την αναφορά του με τους στίχους του ποιήματος του λόρδου Βύρωνα για τον Μαραθώνα.

  Ο συγγραφέας Αθανάσιος Κόρμαλης, ευχαρίστησε δήμο, παρισταμένους, εκδότη, ομιλητές, διεύθυνση Μουσείου. Αναφέρθηκε στην μοναδικότητα του γεγονότος και την παγκόσμια σημασία του. Ζήτησε ταύτιση ιστορικών χώρων με τους αρχαιολογικούς χώρους (Μακαρία Πηγή, Σπήλαιο Πανός, στρατόπεδο Αθηναίων, Τάφος Μιλτιάδου, Τύμβος Πλαταιέων) και σήμανση αυτών για να γίνουν γνωστά στους επισκέπτες. Επίσης χρήση ηλεκτρονικών μέσων στον χώρο του τύμβου και του Μουσείου προς ενημέρωση Ελλήνων και ξένων επισκεπτών. Αναφέρθηκε στον επιχειρούμενο υποβιβασμό του γεγονότος αλλά και της Ιστορίας μας γενικότερα, υποστηρίζοντας ότι η στέρηση της γνώσης στον λαό έχει σαν αποτέλεσμα ο λαός να αδυνατεί να αντισταθεί στις δύσκολες περιστάσεις (όπως του σήμερα). Η γνώση γεννά αντίσταση τόνισε. Τέλος αναφέρθηκε στο νόημα της φάλαγγας των οπλιτών των Αθηνών, μίλησε για επαναφορά της στήλης Ερεχθηίδος φυλής από την βίλλα του Αττικού (Κυνουρία) στον τύμβο των Αθηναίων στον Μαραθώνα.

  Την εκδήλωση συντόνισε και παρουσίασε ο εκδότης Ιωάννης Γιαννάκενας, ο οποίος συνεχάρη την παλαιά πρωταθλήτρια Ελλάδος στον Μαραθώνιο και διευθύντρια του Μουσείου Μαρία Πολύζου για την εξαιρετική δουλειά που γίνεται στο Μουσείο. Της ζήτησε δε να ενημερώσει τους παρευρισκόμενους για το εγχείρημά της τον επόμενο μήνα για αναβίωση του «Φειδιππίδειου Άθλου» (Αθήνα - Σπάρτη - Μαραθώνας).

  Η Μαρία Πολύζου μεταξύ των άλλων τόνισε ότι «χρησιμοποιώντας την αρχαία διαδρομή θα τρέξει πρώτα η ψυχή, μετά το πνεύμα και μετά το σώμα». Ο δρόμος γίνεται επ' ευκαιρία της επετείου (2.500 χρόνια) και κάλεσε τον λαό του Μαραθώνα στον τερματισμό στις 8 Αυγούστου στον Τύμβο των Αθηναίων.

  Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνος Χρήστος Μπάρμπας, ο κοινοτάρχης Γραμματικού Νικόλαος Κούκης, η κοινοτική σύμβουλος Γραμματικού Κατερίνα Μέξη, ο πρώην κοινοτάρχης Βαρνάβα Γεώργιος Κόλιας, ο Βασίλης Μεγαπάνος, στενός συνεργάτης του υποψήφιου δημάρχου Μαραθώνος Ζώη Καρίνου, ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Ανατολικής Αττικής του ΛΑ.Ο.Σ. Γεώργιος Μαργέτης και ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Μαραθώνος του ΛΑ.Ο.Σ. Τάσος Παπαγεωργίου, του οποίου η συμμετοχή στην διοργάνωση της εκδηλώσεως υπήρξε καθοριστική.