29 Ιανουαρίου 1941: Επέτειος θανάτου του Ιωάννη Μεταξά

 • Δημοσιεύτηκε: 29 Ιανουάριος 2012

  Σαν σήμερα στις 29 Ιανουαρίου του 1941 απεβίωσε ο Ιωάννης Μεταξάς. Ένας πραγματικός εθνικός ηγέτης, που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στην νεώτερη ελληνική ιστορία.

  Ιωάννης Μεταξάς, ο πολιτικός που έθεσε τις βάσεις του σύγχρονου ελληνικού κράτους με μια σειρά πράξεων και μέτρων, που ισχύουν μέχρι και σήμερα. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς. Το ΙΚΑ, το ραδιόφωνο, το οκτάωρο, τα δημόσια έργα. Μακρύς ο κατάλογος όλων αυτών που δημιούργησε μέσα σε μόνο τέσσερα χρόνια, και μάλιστα σε συνθήκες δύσκολες για την Ευρώπη ο «μπαρμπα-Γιάννης», όπως τον αποκαλούσε ο λαός μας.

  Ιωάννης Μεταξάς, ο στρατιωτικός. Ο ηγέτης που προετοίμασε το Έθνος για το μεγαλύτερο έπος του στον εικοστό αιώνα, που εξόπλισε υλικά και ψυχικά τον Εθνικό Στρατό να γράψει λαμπρές σελίδες δόξας στα βορειοηπειρωτικά βουνά.

  Ιωάννης Μεταξάς, ο Έλληνας, που δίδαξε σε όλο τον κόσμο τι θα πει εθνική αξιοπρέπεια, εθνική τιμή, αλλά και θέληση.

  Ιωάννης Μεταξάς, ο άνθρωπος. Ο ηγέτης που δάκρυζε όταν διάβαζε τα γράμματα των συγγενών, των νεκρών στρατιωτών μας, και που με ένα παλιό - τριμμένο από τα πολλά χρόνια - παλτό, γυρνούσε την Αθήνα χωρίς φρουρά (γιατί απλά δεν είχε τίποτε να φοβηθεί) και εμψύχωνε τον λαό.

  Σήμερα ηγέτες σαν τον Μεταξά δεν υπάρχουν. Σήμερα ο τόπος κυβερνάται από τον κάθε «Γιωργάκη» και τον κάθε «Κωστάκη», και τα αποτελέσματα τα βιώνουμε καθημερινά όλοι μας. Σήμερα ο λαός μας δεν ξέρει τίποτε για τον μεγάλο αυτό ηγέτη ή - ακόμη χειρότερα - ότι μαθαίνει, προέρχεται από τις γνωστές αθλιότητες της αριστερής ιστοριογραφίας. Σήμερα οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας δοκιμάζονται από κάθε λογής κρίσεις και αναζητούν την παλιά τους αίγλη.

  Για τον Ιωάννη Μεταξά δεν θα γίνουν εκδηλώσεις μνήμης και τιμής από το επίσημο κράτος, δεν θα καταθέσει κανείς κρατικός αξιωματούχος στεφάνι στον τάφο του (και είναι ίσως καλύτερα έτσι), δεν θα μιλήσει κανείς για αυτόν σε κανένα κανάλι, δεν θα του γίνει κανένα αφιέρωμα σε κανένα «μέγαρο» και κανείς πανεπιστημιακός κάνει για αυτόν κάποια ημερίδα. Δεν τα χρειάζεται αυτά ίσως ένας τέτοιος ηγέτης, ιδιαίτερα όταν αυτοί που βρίσκονται σήμερα στην δική του θέση είναι ανεπαρκέστατοι, για να συγκριθούν μαζί του, τόσο πολιτικά, αλλά το κυριότερο, ηθικά.

  Ο Ιωάννης Μεταξάς θα ζει για πάντα στο συλλογικό υποσυνείδητο του Έθνους, εκεί που πραγματικά ανήκει δηλαδή, και θα παραδειγματίζει όλους όσους εμπνέονται από το έργο του, αλλά - και αυτό είναι το σημαντικό - από την στάση ζωής που επέδειξε.

  Κατηγορία: