32η εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον Ίωνα Δραγούμη στην Αθήνα

 • Δημοσιεύτηκε: 28 Ιούλιος 2014

  Σαν ελάχιστο φόρο τιμής στην μνήμη του μεγάλου οραματιστή του Νέου Ελληνισμού Ίωνα Δραγούμη, την Δευτέρα 28 Ιουλίου και ώρα 8.00 μ.μ., η Επιτροπή Μνήμης και Τιμής Ίωνος Δραγούμη διοργάνωσε την φετινή εκδήλωση στην λευκή μαρμάρινη στήλη (έναντι ξενοδοχείου Χίλτον, Βασ. Σοφίας 77), εκεί όπου άφησε την τελευταία του πνοή, δολοφονημένος άνανδρα από τις σφαίρες του εθνικού διχασμού και του παλαιοκομματισμού.

  Η εκδήλωση αυτή που τα τελευταία 32 χρόνια πραγματοποιείται με συνέπεια, αρχικά από το Ενιαίο Εθνικιστικό Κίνημα (1983-84), τον Επιστημονικό Σύλλογο Νέων των Αθηνών (1985-1995), το Ελληνικό Μέτωπο (1996-2005) και εν συνεχεία με την στήριξη της Νεολαίας του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού (2006-2011). Φέτος, όπως και τα δυο προηγούμενα έτη, η πρωτοβουλία της διοργάνωσης έγινε από την Επιτροπή Μνήμης και Τιμής Ίωνος Δραγούμη με υπερκομματικό και ενωτικό χαρακτήρα, με κάλεσμα: «Πάρτε την σημαία του Έθνους, την Γαλανόλευκη, και ελάτε να τιμήσουμε τον Ίωνα Δραγούμη».

  Την εκδήλωση παρουσίασε ο επί πολλών ετών διοργανωτής της, εκδότης Γιάννης Γιαννάκενας, ο οποίος αναφέρθηκε στην σημασία των μηνυμάτων του Ίωνος Δραγούμη για τον μάχιμο διαχρονικό Ελληνισμό και την αξία του Έθνους υπεράνω ενός ασφυκτικού κράτους.

  Ακολούθως τον λόγο πήρε ως κεντρικός ομιλητής ο Γιάννης Παναγιωτακόπουλος (αντικαθιστώντας τον παρευρισκόμενο, αλλά ασθενή με φαρυγγίτιδα, Μάνο Χατζηδάκη), αναφέρθηκε κυρίως στις κοινωνικές αντιλήψεις του Ίωνος Δραγούμη που συγκροτούσαν την αντιπρότασή του για μια κοινοτική πολιτεία στον αντίποδα του κρατικού συγκεντρωτισμού. Επεσήμανε ότι ήρθε η ώρα να μελετήσουμε εκτός από τις εθνικές και τις κοινωνικές θέσεις του Δραγούμη διότι πιθανώς να έχουν να μας δώσουν λύσεις σε σημερινά αδιέξοδα. Τόνισε ότι ο Δραγούμης εκτός από εθνικιστής, υπήρξε και αναρχικός αλλά και σοσιαλιστής. Όλα αυτά όμως με διαφορετική έννοια από αυτήν η οποία έχει επικρατήσει σήμερα. Τόσο ο εθνικισμός του, όσο και ο αναρχισμός - σοσιαλισμός του, είχαν φιλτραριστεί και ανασυντεθεί με βάση την ιδιοπροσωπία του ελληνικού πολιτισμού.

  Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων, την οποία συντόνισε ο εκδότης Γιάννης Γιαννάκενας. Πρώτος κατέθεσε εκ μέρους του Ινστιτούτου Εθνικών και Κοινωνικών Μελετών-Ίων Δραγούμης ο πρόεδρός του πρέσβης Γεώργιος Γεωργίου, και ακολούθησαν για την Επιτροπή Μνήμης και Τιμής Ίωνος Δραγούμη ο συγγραφέας Νικόλαος Καρράς, εκ μέρους των εκδόσεων Γεωργιάδη ο εκδότης Λεωνίδας Γεωργιάδης, της ΝΕ.Ο.Σ. από τον πρόεδρο Θάνο Κόκκαλη, του Πανελλήνιου Συνδέσμου Μαχητών και Φίλων της Εθνικής Αντιστασιακής Οργανώσεως «Χ» ο αντιπρόεδρος αυτής Δημήτρης Κουκάς και τέλος για την Επιτροπή Ενημερώσεως επί των Εθνικών Θεμάτων ο αντιπρόεδρος κ. Σπύρος Δημητρίου. Η εκδήλωση έκλεισε όπως πάντα με τον εθνικό ύμνο και το σύνθημα «Ίων Δραγούμης - Αθάνατος».

  Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους αντιπροσωπίες του Ινστιτούτου Ερευνών και Μελετών - Ίων Δραγούμης με επικεφαλής τον πρέσβη Γεώργιο Γεωργίου, της Επιτροπής Ενημερώσεως επί των Εθνικών Θεμάτων, της ΝΕ.Ο.Σ. με επικεφαλής τον πρόεδρο Θάνο Κόκκαλη, του ΛΑ.Ο.Σ. με επικεφαλής τον αναπληρωτή γραμματέα Κεντρικής Επιτροπής Φώτη Χαρίτο, του Πανελλήνιου Συνδέσμου Μαχητών και Φίλων της Εθνικής Αντιστασιακής Οργανώσεως «Χ» και άλλοι.

  Οι διοργανωτές ευχαριστούν όλους τους συναγωνιστές που παρευρέθηκαν στην σημερινή εκδήλωση τιμής, ειδικά δε εκείνους που πέραν από προσωπικότητα, έχουν και κάποια συγκεκριμένη αγωνιστική-οργανωτική ταυτότητα ή ένταξη, οι οποίοι σήμερα διακριτικά κάτω από την Γαλανόλευκη τιμήσανε όλοι μαζί την μέγιστη προσωπικότητα του Ίωνος Δραγούμη.

  Κατηγορία: