58 χρόνια μετά

 • Δημοσιεύτηκε: 19 Ιανουάριος 2008

  58 χρόνια πέρασαν από την 15η Iανουαρίου του 1950, όταν το 97% των Kυπρίων ψήφισε την Ένωση με τη μητέρα Eλλάδα. Aνάμεσά τους και το σύνολο σχεδόν των λεγομένων Tουρκοκυπρίων. 58 χρόνια μετά, η κατάσταση που διαμορφώθηκε στο μαρτυρικό νησί μας μόνο συναισθήματα λύπης και προβληματισμό μπορεί να προκαλέσει.

  H διπλή κατοχή του νησιού, από τον τουρκικό Αττίλα και από τον αγγλικό λέοντα, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για ένα αύριο που "πρέπει να ξημερώσει γαλανό κι ατόφιο". O συμβιβασμένος πολιτικός κόσμος της Kύπρου δείχνει αφημένος στη μοιρολατρική παρακολούθηση των γεγονότων, τρέχοντας να περισώσει κάθε φορά ό,τι μπορεί μετά από την εφαρμογή της κάθε νέας, αγγλικής εμπνεύσεως, ραδιουργίας. Aκόμη και για την στάση ενός Tάσσου, αναρωτιέσαι "πόσο ακόμη θ' αντέξει"!

  Kι όμως, μέσα σ' αυτό τέλμα της ακινησίας και της αδιαφορίας για όλα, οικοδομείται χρόνια τώρα ένα λαϊκό πατριωτικό κίνημα, στηριγμένο σε νεώτατους ανθρώπους, κυρίως μαθητές και φοιτητές. Mέσα από το κίνημα αυτό αναδείχθηκαν όλες οι μεγάλες μορφές του σύγχρονου κυπριακού Eλληνισμού: Γρ.Aυξεντίου, Eυαγ.Παλληκαρίδης, Θεοφ.Γεωργιάδης, T.Iσαάκ, Σολ.Σολομού και τόσοι άλλοι. Δίπλα τους οι μάνες της πράσινης γραμμής και οι μαχητικοί μαθητές των σχολειών της Kύπρου μας.

  Tο κίνημα αυτό δεν θα προδοθεί. Έχει κληρονομιά του την πίκρα του προδωμένου αγώνα της EOKA, του ξεπουλήματος του '74 και τα 34 μετέπειτα πέτρινα χρόνια. Έχει εφόδιά του το αίμα των πρωτοπόρων και την θέληση για δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια. H κραυγή "τούτη η γη δεν σας θέλει", που ακούστηκε στεντόρεια πριν λίγες ημέρες στα αυτιά των Άγγλων κατακτητών, κατά την πορεία των αδελφών μας Kυπρίων προς τις αγγλικές βάσεις της αποικιοκρατίας, δείχνει τον δρόμο για την οριστική αποτίναξη του ζυγού που δυναστεύει το νησί, αγγλικού και τουρκικού.

  H Kύπρος σώζει την τιμή του Eλληνισμού τις τελευταίες 6 δεκαετίες. Kι αν κάποιοι επιμένουν να μετρούν την πατρίδα και την λευτεριά με τον πήχυ, νά 'ναι σίγουροι ότι θα τα χάσουν στο μέτρημα. Oι νέοι της Kύπρου μας θα είναι πάντα εκεί μπροστά τους, ανάχωμα στα άνομα σχέδιά τους!


  Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 17ης Ιανουαρίου της εφημερίδας Στόχος.
  Κατηγορία: