70η ΔΕΘ. Μία από τα ίδια...

 • Δημοσιεύτηκε: 28 Σεπτέμβριος 2005

  Η 70η Διεθνής Έκθεση της Θεσσαλονίκης έκλεισε τις πόρτες της την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2005 αφήνοντας και πάλι μια πικρή γεύση στους Θεσσαλονικείς, αλλά και στους Βορειοελλαδίτες γενικότερα. Λες και περιμένουν αυτήν ακριβώς τη στιγμή οι εκπρόσωποι των δύο μεγάλων κομμάτων της χώρας μας, χρόνια τώρα, για να πουν για μία ακόμη φορά τα ίδια και τα ίδια στον λαό της Θεσσαλονίκης. Υποθαλάσσια αρτηρία, μετρό, η Θεσσαλονίκη μητροπολιτικός δήμος... Τα μάθαμε πια απ΄έξω κι ανακατωτά! Εκτός του ότι η κοροϊδία πλέον κατάντησε βαρετή και προκλητική (άλλο τόσο προκλητική είναι και η εναλλαγή προσώπων σε επιτροπές μελετών και σχεδιασμού των ... έργων - φαντασμάτων αυτών!), το όλο θέμα καταδεικνύει το πώς εννοούν την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης οι εκάστοτε κυβερνώντες αυτήν τη χώρα.

  Εάν θέλουμε να δούμε σοβαρά την αναπτυξιακή προοπτική της πόλεως, τότε θα πρέπει να την εξετάσουμε πρωτίστως στο πλαίσιο των επικοινωνιών και συγκοινωνιών. Σήμερα ανάπτυξη δεν νοείται χωρίς αυτά. Και ειδικότερα για την Θεσσαλονίκη, δεν νοείται ανάπτυξη χωρίς την επέκταση του αεροδρομίου "Μακεδονία", ώστε να αποκτήσει προδιαγραφές διεθνούς αερολιμένα. Το ίδιο πρέπει να συμβεί και στον λιμένα της πόλεως, τόσο τον επιβατικό όσο και -κυρίως- τον εμπορικό. Το θέμα της κατασκευής και εκσυγχρονισμού της προβλήτας 6 είναι κάτι με το οποίο δεν ασχολείται πλέον κανείς, ενώ αποτελεί βασικότατο στοιχείο για την ανάπτυξη της πόλεως! Επίσης, η σιδηροδρομική σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τα Σκόπια και κατ' επέκτασιν με την ενδοχώρα της χερσονήσου του Αίμου, θα δώσει δυναμική ώθηση στο εμπόριο και τις μεταφορές διά του σιδηροδρόμου.

  Αυτά είναι προτάσεις και έργα που οδηγούν σαφώς προς την οικονομική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, αλλά και της Βόρειας Ελλάδας γενικότερα. Δυστυχώς, τα "οράματα" των κυβερνώντων φθάνουν μέχρι έργα βιτρίνας, δαπανηρά και ανούσια. Προτιμούν να χαϊδεύουν τα αυτιά λ.χ. του κατοίκου της Αν.Θεσσαλονίκης, που φτάνει με την υποθαλάσσια ή το μετρό 10 λεπτά νωρίτερα στο κέντρο της πόλεως, γιατί απλούστατα τα έργα αυτά έρχονται σε άμεση επαφή με τον πολίτη, ικανοποιούν την μικροαστικό του αισθητήριο και φιλαυτία και φυσικά προσφέρουν ... ψήφους. Θυσιάζεται, λοιπόν, η ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης στην μικροπαραταξιακή και κομματική σκοπιμότητα και υποθηκεύεται το μέλλον της ευρύτερης περιοχής, σε μία εποχή μάλιστα πιεστικών διεθνών αναπτυξιακών προκλήσεων, άρρηκτα συνυφασμένων με τα ευρύτερα εθνικά μας συμφέροντα.

  Όσον αφορά την ΔΕΘ, τα πράγματα βαίνουν από το κακό στο χειρότερο από χρονιά σε χρονιά. Φέτος ειδικά, το μεγαλύτερο εκθεσιακό γεγονός στη χώρα μας ξέπεσε σε ένα πανηγυράκι, με ελάχιστες συμμετοχές χωρών, με ανύπαρκτη σχεδόν την παρουσία εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι τον μεγαλύτερο αριθμό εκθετών παρουσίασαν τριτοκοσμικές χώρες όπως η Ινδία, το Πακιστάν, η Ινδονησία, αλλά και η Τουρκία, με προϊόντα από υφαντά, γλυκίσματα, βότανα, σεντόνια, πετσέτες, παιχνίδια, πλαστικά είδη κ.ά. Δόθηκε δηλαδή, σε συνδυασμό μάλιστα με αναλόγου επιπέδου ελληνικές επιχειρήσεις (με ... κράχτες και επιδείξεις) μία εικόνα κάπως αναβαθμισμένου λαϊκού πανηγυριού, σαν αυτά που οργανώνονται στις γιορτές των αγίων ανά την ελληνική επικράτεια!

  Δυστυχώς, ο επιτυχημένος κατά τα άλλα θεσμός των κλαδικών εκθέσεων (γραφής, βιβλίου, τροφίμων και ποτών, κοσμήματος, νέας τεχνολογίας, επίπλων, μαρμάρου, τουρισμού κ.λπ.), που πραγματοποιούνται στον χώρο της ΔΕΘ καθ' όλη την διάρκεια του έτους, οδήγησε σταδιακά σε μαρασμό την ίδια την ΔΕΘ, ενώ θα έπρεπε να συμβεί ακριβώς το αντίθετο, μέσα από μία πολιτική παροχής κινήτρων και προσελκύσεως εκθετών από όλον τον κόσμο και ειδικότερα από τις περιοχές των αρχαίων δρόμων του εμπορίου και του πολιτισμού για τους Έλληνες, προς τον Εύξεινο Πόντο και την χερσόνησο του Αίμου.

  Λείπει δυστυχώς το όραμα από την ηγεσία αυτού του τόπου. Και αν αυτό φαίνεται ως ένα σημείο "φυσικό" για τους εκπροσώπους του αθηνοκεντρικού μας κράτους, τι να πεί κανείς για τοπικούς άρχοντες που στηρίζονται σε ευρείες πλειοψηφίες (όπως ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Παπαγεωργόπουλος), οι οποίοι δεν αποτελούν παρά διακοσμητικά όργανα, ανίκανοι να παράγουν πολιτική και οράματα, ανίκανοι να διεκδικήσουν το αξιοπρεπές αύριο για τους πολίτες που τους εμπιστεύθηκαν. Κρίμα...

  * Τα γραφεία της δημοτικής κίνησης ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΠΟΛΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ είναι στην οδό Πολυτεχνείου 24, 546 23, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310-555829.

  Κατηγορία: