Indymedia: Τι είπε και τι δεν είπε ο «Ιός»

 • Δημοσιεύτηκε: 05 Αύγουστος 2009

  Η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» στην στήλη «Ιός» ασχολήθηκε εκτενώς τον μήνα που πέρασε, σε δύο δημοσιεύματά της (11/7 και 26/7) με το ζήτημα του Indymedia, ένα θέμα που παρακολούθησε και κατέδειξε με τον πιο εμπεριστατωμένο τρόπο ο «Ελεύθερος Κόσμος», οδηγώντας το στο ελληνικό κοινοβούλιο και στην λήψη μέτρων από την ΟΤΕ Α.Ε.

  Τι είπε ο «Ιός»

  Κατά την συνήθη τακτική της η εν λόγω στήλη απεπειράθη στο πρώτο της άρθρο με τίτλο Οι Γερμανοί ξανάρχονται (11/7) να θυματοποιήσει τον ιστοχώρο Indymedia, ο οποίος κατά παραδοχή παντός αρμοδίου, πολιτικού και εκπαιδευτικού - συντόμως δε και νομικού - λειτουργεί παρανόμως στους χώρους του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και χρησιμοποιεί καταχρηστικά τις υποδομές του ιδρύματος υπό το καθεστώς απολύτου προστασίας και ατιμωρησίας από το πανεπιστημιακό άσυλο. Αναλόγως, παρουσιάζει όλους εκείνους που αφιλοκερδώς, εν' αντιθέσει με τους επαγγελματίες δημοσιογράφους, τους καθηγητές και τους κρατικούς λειτουργούς που καλύπτουν το Indymedia, αγωνίστηκαν για να φτάσει το θέμα στην σημερινή του διάσταση, ως συστημικούς λογοκριτές, θύτες της ελευθερίας της εκφράσεως και ... φίλους των Γερμανών της Deutsche Telekom. Αυτό το τελευταίο, συνοδευόμενο από παραπομπές στην κατοχή και τους δοσίλογους, το επισφραγίζει ο «Ιός» στο κλείσιμο του πρώτου του άρθρου με την φράση «Τουλάχιστον, τα «Sieg Heil!» είναι πια εκτός εποχής».

  Έτσι, οι καταγγελίες μας, καθώς και ο έλεγχος, τον οποίον έχει καθήκον κάθε βουλευτής να διενεργεί σε υπουργεία και κρατικούς φορείς, όπως το ΕΔΕΤ και το Πολυτεχνείο για λογαριασμό των πολιτών - άλλο εάν μερίδα βουλευτών ασχολείται αποκλειστικά με ζητήματα κάθε άλλου πλην των νομοταγών Ελλήνων πολιτών - χαρακτηρίζονται ως «στοχοποίηση». Αιτία αυτών των ενεργειών ο «Ιός» θεωρεί την ενόχλησή μας από την «συμβολή του (Indymedia) στην αποκάλυψη των επίσημων ψεμάτων που πρόθυμα αναπαρήγαγαν τα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ σε ζητήματα δημόσιας τάξης».

  Επανερχόμενος, την περασμένη Κυριακή (26/7) ο «Ιός» προσπαθεί να ανασκευάσει κάποια πράγματα. Δεν είναι βολικό η όλη κίνηση κατά του Indymedia να αποδοθεί σε μία κυριακάτικη, πανελλαδικής κυκλοφορίας εφημερίδα και σε εκλεγμένους στο ελληνικό κοινοβούλιο πολιτικούς άνδρες. Έτσι, όλως ξαφνικά: «Δεν είναι μόνο ο Παναγιώτης Δούμας που παραθέτει ως ακαταμάχητο τεκμήριο την πληροφορία ότι το Indymedia για την ηγεσία της αστυνομίας αποτελεί το ΚΕΠΙΚ της αναρχίας και της τρομοκρατίας στην Ελλάδα». Στον τεκμηριωμένο και ενυπόγραφο λόγο της εφημερίδας μας, από τον οποίο μόνον αυτό βρήκε ο «Ιός» να παραθέσει, φροντίζουν οι κύριοι αυτοί να επισυνάψουν και πληθώρα άλλων παραπομπών σε ανώνυμες αναφορές συλλόγων, προφίλ στο Facebook και blogs του επιπέδου «Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του κώλου», δημιουργώντας την εικόνα που θέλουν και που δεν διστάζουν να αποκαλέσουν «λογοκριτικό κίνημα».

  Πλέκοντας αυτή τη φορά το εγκώμιο του Indymedia παραλείπουν επιμελώς να δώσουν απαντήσεις στα πλείστα ερωτήματα που γεννήθηκαν μέσα από την έρευνα των τελευταίων μηνών αναμασώντας τα περί ελευθερίας του λόγου. Αρκούνται δε σε μία νομικά ανυπόστατη υπερασπιστική γραμμή και εμμέσως απολογούνται μιλώντας για «ανεξέλεγκτη «συνεισφορά» ειδήσεων, μεταφράσεων, φωτογραφιών, βίντεο, σχολίων κ.λπ. από τους χρήστες, η ανωνυμία των οποίων είναι τεχνικά εξασφαλισμένη».

  Η βεβαιότητα, ωστόσο, με την οποία περιγράφουν την λειτουργία του Indymedia γεννά ακόμη περισσότερα ερωτήματα για την σχέση των ιδίων με αυτό. Ο ορισμός, τέλος της «αντιπληροφόρησης» που παρέχει το Indymedia, ως «διάδοση της πληροφορίας από την οπτική όλων εκείνων που αγωνίζονται, που η φωνή τους και οι διεκδικήσεις τους δεν πρόκειται ποτέ να ακουστούν από τα καθεστωτικά μέσα, μεταδίδοντας μια πραγματικότητα έτσι όπως την έχουν βιώσει μέσα από τους κοινωνικούς και πολιτικούς τους αγώνες», μας έκανε ομολογουμένως να δακρύσουμε από συγκίνηση, οίκτο αλλά και οργή για την άτιμη κενωνία που άλλους τους ανεβάζει και άλλους τους κατεβάζει στα τάρταρα ή σε κάποια άρτια εξοπλισμένα εργαστήρια του Μετσόβιου.

  Τι δεν είπε ο «Ιός»

  Η πάγια τακτική του αριστερού που δεν μπορεί να αντικρούσει τον ορθό λόγο είναι να απομονώνει εκφράσεις, να τις ειρωνεύεται και να τις παρερμηνεύει και εν τέλει, όταν αυτό δεν αρκεί, να αποπροσανατολίζει τον διάλογο από το θέμα σ' αυτόν που το θέτει. Έτσι, όλως ξαφνικά, δεν έχει σημασία τι λέγεται αλλά από ποιον λέγεται. Ακόμη περισσότερο, όταν το προφίλ αυτού που θέτει το ζήτημα δεν εξυπηρετεί, τότε αποδίδουμε τα λεχθέντα σε κάποιον ή κάποιους άλλους.

  Έτσι, για τον «Ιό» η δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται το Indymedia σήμερα οφείλεται στις προσπάθειες του πατριωτικού συλλόγου «Θερμοπύλες» και σε κάποιους ανώνυμους bloggers, την αξιοπιστία και την σοβαρότητα των οποίων στολίζει αναλόγως. Παραλείπει επιμόνως ότι ο «Ελεύθερος Κόσμος», όπως άλλωστε επιβεβαίωσε και η «Espresso» (3/7/2009) με σειρά άρθρων του (31/1, 7/2, 14/2 και 11/4) καλούσε τους βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ. να επικεντρώσουν στην σύμβαση ΟΤΕ - ΕΔΕΤ.

  Ειρωνεύεται λοιπόν ο «Ιός» τον γράφοντα, επειδή απεκάλεσε το Indymedia «το ΚΕΠΙΚ της Αναρχίας και της τρομοκρατίας». Όντως ακούγεται υπερβολικό. Σίγουρα οι Αναρχικοί δεν κυκλοφορούν με τα Ρακαλάκια και τους PRC ασυρμάτους, παίρνοντας εντολές από το Πολυτεχνείο ούτε βέβαια στο σακίδιο κουβαλούν και ένα λάπτοπ ο καθένας για να ενημερώνονται. Καταχωρήσεις, όμως, όπως οι παρακάτω από την νύχτα του θανάτου του Αλ. Γρηγορόπουλου, υπάρχουν κάθε φορά που γίνονται επεισόδια και εξυπηρετούν ακριβώς τους ίδιους σκοπούς που θα εξυπηρετούσε ένα ΚΕΠΙΚ. Οι λέξεις μιλούν μόνες τους:

  Διάλογος υπ' αριθμ. 933066 (6/12/2008)
  - O 15χρονος είναι νεκρός. Κατεβαίνει κόσμος στο κέντρο. Όλοι στα Εξάρχεια να μην αφήσουμε να τα αποκλείσουν...
  - Όσοι από Πάτρα διαβάζουν, όλοι παράρτημα.
  - Διμοιρίες έχουν κυκλώσει τα Εξάρχεια.
  - Επίσης έφτασε και διμοιρία ΜΑΤ στον Ευαγγελισμό. Όλα αυτά από τηλέφωνο συντρόφου που πήγε στον Ευαγγελισμό.
  - Ο Ευαγγελισμός έχει κυκλωθεί από διμοιρίες.
  - Από Πατησίων μπορείς να μπεις. Έχει περίπου 200 άτομα μέσα και 50 στην πλατεία εγκλωβισμένα από τα ΜΑΤ.
  - Μέσα από το Πολυτεχνείο. Μπορεί να μπει όποιος θέλει στο Πολυτεχνείο από την Πατησίων.
  - Μη γράφετε τίποτε πέρα από ειδήσεις. Δίνετε πληροφορίες στους μπάτσους.
  - Όλοι στους δρόμους!
  - Μπενάκη και Φειδίου. 15 μπάτσοι στα γραφεία της Απογευματινής στην Μπενάκη.
  - Ο μπάτσος ομολόγησε ότι όντως τον πυροβόλησε εν ψυχρώ. Κινούνται ομάδες προς την ΑΣΣΟΕ. Συνέλευση στο Πολυτεχνείο, είσοδος από Πατησίων, ελεύθερη η Αλεξάνδρας!
  - Κατεβαίνει εισαγγελέας για να δώσει άδεια να επέμβουνε, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό!
  - Εξάρχεια. Όλοι στο κέντρο μάγκες.

  Λίγο μετά, σε άλλον διάλογο οι πληροφορίες για τις θέσεις της Αστυνομίας συγκεντρώνονται:

  Διάλογος υπ' αριθμ. 933142 (6/12/2008)
  - 3 διμοιρίες μπλε και χακί στο πολεμικό μουσείο, 1 κλούβα στη Ρηγίλλης, 1 στη Μεσολογγίου, 1 στη Μπενάκη, 2 στην πλατειά Εξαρχείων, 1 στη Θεμιστοκλέους, στα γύρω στενά από πολυτεχνείο, Πατησίων κλειστή.

  Αντίστοιχοι διάλογοι γίνονται κάθε φορά πριν και κατά την διάρκεια επεισοδίων. Ως εκ τούτου, ο «Ιός» ας μας πει, αν αυτό δεν είναι κέντρο επικοινωνίας με παραστρατιωτικά χαρακτηριστικά τότε τι; Ακόμη όμως κι αν δεν είναι, ποιον εκπαιδευτικό σκοπό εξυπηρετεί η χαρτογράφηση των θέσεων της Αστυνομίας;

  Καλό είναι λοιπόν το κλάμα να σταματήσει, διότι δεν συγκινεί πια. Οι καραμελίτσες περί Γερμανών, περί Φύρερ, περί αντιδημοκρατικότητας κ.ο.κ. έχουν χάσει πια την γεύση τους κι ας μην έλιωσαν. Πληροφορούμε τους «Ιούς» ότι όντως τα κίνητρά μας είναι πολιτικά. Όντως έχει πολιτικό περιεχόμενο η αντιπαράθεση. Όντως δεν μας αρέσει που οι υποδομές του Πολυτεχνείου και γενικότερα του εκπαιδευτικού συστήματος αυτής της χώρας, από τους εκπαιδευτικούς μέχρι τους δοκιμαστικούς σωλήνες βρίσκονται υπό την απόλυτο και καθεστωτικό έλεγχο της Αριστεράς. Όντως, θέλουμε να ξεκουμπιστούν από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα όσοι κάνουν πολιτική μέσα από αυτά. Πολλώ δε μάλλον, θέλουμε να εξαφανισθούν από το Πολυτεχνείο και από κάθε άλλη σχολή, αυτοί που χειραγωγούν την νεολαία κατά της εννόμου τάξεως και της δημοκρατίας. Η αντιπαράθεση είναι πολιτική, μόνο που έπαψε να είναι «μονότερμα». Και μπράβο στον ΟΤΕ που ως ΔΕΚΟ, αν και ιδιωτικός, σέβεται αυτούς που τον πληρώνουν!

  Δεν τελειώσαμε εδώ. Θα επανέλθουμε, διότι έχουμε κι άλλα να πούμε και πολύ περισσότερα να ρωτήσουμε για την «αντιπληροφόρηση», όπως π.χ. για την αντισημιτική «αντιπληροφόρηση» στο Indymedia. Καλές διακοπές!


  Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 1ης Αυγούστου 2009 της εφημερίδας Ελεύθερος Κόσμος.
  Κατηγορία: