Indymedia και ΕΜΠ: ελέω ελευθέρας διακινήσεως (αριστερών) ιδεών

 • Δημοσιεύτηκε: 08 Φεβρουάριος 2009

  Στο προηγούμενο άρθρο καταδείξαμε τα εξής:
  * Το Indymedia όχι απλά κάνει χρήση του δικτύου του Πολυτεχνείου, αλλά πιθανότατα στεγάζεται σε αυτό.
  * Η διαχείριση δικτύων του Πολυτεχνείου μπορεί να κάνει ανάκληση των προνομίων (στατική διεύθυνση IP) που χαίρει αυθαιρέτως το Indymedia μέσα σε δευτερόλεπτα.
  * Το athens.indymedia.org δεν πληροί την προϋπόθεση των ακαδημαϊκών σκοπών που πρέπει να έχει μία ιστοσελίδα για να κάνει χρήση του δικτύου του ΕΜΠ.
  * Το επιχείρημα της ελεύθερης διακινήσεως ιδεών δεν ευσταθεί, καθ' ότι οι διαχειριστές του επιδίδονται σε μία μοναδική λογοκρισία απέναντι σε οποιονδήποτε καταχωρεί απόψεις αντίθετες με τις δικές τους.
  * Μέσα από το Indymedia διαπράττεται και εκθειάζεται πληθώρα ποινικών αδικημάτων με πρόσχημα την «κοινωνική δικαιοσύνη».
  * Στον ίδιο εξυπηρετητή φιλοξενούνται και άλλες υποενότητες του Indymedia.org, όπως αυτή της Σκωτίας και της Βαλένθια.
  * Η φιλοξενία του athens.indymedia.org στο ΕΜΠ, εξασφαλίζει στους διαχειριστές του την ασυλία, αλλά και τους απαλλάσσει από διόλου ευκαταφρόνητα έξοδα. Προπάντων, όμως, διαφυλάσσει την ανωνυμία τους, η οποία καταδεικνύει και την ενοχή τους.

  Βαθιά αριστερή και κομματικοποιημένη η ηγεσία του ΕΜΠ

  Ο Γεράσιμος Σπαθής είναι αντιπρύτανης και πρόεδρος της Συγκλητικής Επιτροπής Ελέγχου Δεοντολογίας του δικτύου του Πολυτεχνείου. Στην ακροαριστερή εφημερίδα «Εποχή» δηλώνει με στόμφο: «Η πρυτανεία του Πολυτεχνείου είναι βαθύτατα πολιτική και όχι κομματική». Παράλληλα, ωστόσο, είναι και μέλος της Γραμματείας των Συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ και δεν παραλείπει να παρίσταται σε όλες τις εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΣΥΝ που αφορούν την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και εν γένει εκπαιδευτικά ζητήματα. Ο κ. Σπάθης, λοιπόν, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Αυγής» (5/2/2009), θεωρεί ότι «δεν είναι δυνατόν να απαγορευθεί μέσα σε χώρο ασύλου η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών».

  Το ίδιο πρόσωπο σε σιβυλλική μάλλον δήλωσή του πέρσι στην «Καθημερινή» (10/02/2008) έλεγε: «... στο εσωτερικό των ΑΕΙ δεν εμφανίζεται ενιαία και συμπαγής η άποψη για το πανεπιστημιακό άσυλο. Όσοι παραδοσιακά στήριζαν με τη στάση τους την ανάγκη διατήρησης του θεσμού [...] υποβαθμίζουν τον ρόλο τους και σιωπούν απέναντι στον ολοκληρωτισμό των μικρών ομάδων, στη διαστρέβλωση του θεσμού και στα εκφυλιστικά φαινόμενα που κατά καιρούς εμφανίζονται στους πανεπιστημιακούς χώρους».

  Έχουμε λοιπόν το εξής: Ένας βαθιά κομματικοποιημένος με τον ΣΥΡΙΖΑ αντιπρύτανης μιλά για ακομμάτιστη πρυτανεία. Στην επιτροπή που ελέγχει την δεοντολογία στα δίκτυα και της οποίας προΐσταται - όπως είχαμε πει - είναι αντιπρόεδρος το ιδρυτικό μέλος της ΑΡ.ΣΗ. («Αριστερά Σήμερα») Βασίλης Μάγκλαρης. Ο ίδιος ο κ. Σπάθης προασπίζεται την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών αριστερών ομάδων - σίγουρα δεν μιλάει για δεξιές, αφού αυτές δεν τολμούν να διακινήσουν τις ιδέες τους, διαμαρτύρεται για τον ολοκληρωτισμό κάποιων εξ' αυτών των ομάδων, αλλά και για την απραγία των συναδέλφων του απέναντι σ' αυτόν. Μάλλον όμως αναφέρεται εν τέλει στον ίδιο του τον εαυτό, αφού με φθηνές και αβάσιμες δικαιολογίες συμμετέχει στον εμπαιγμό ενός ολόκληρου λαού που προσπαθεί μέχρι και τώρα να συμμαζέψει τα κομμάτια του από την καταστροφή που προκάλεσαν οι «εκφυλιστικές ομάδες» της σχολής του. Η φράση «ο φυσικός εντοπισμός του διακομιστή είναι δύσκολος, καθώς αυτός μπορεί να μεταφέρεται σε διάφορους χώρους. Το βάζει σε μία πρίζα και μετά το βγάζει και φεύγει», την οποία αποδίδει στον πρύτανη του Πολυτεχνείου ο Υφυπουργός Παιδείας, τι άλλο από εμπαιγμό μπορεί να μαρτυρά;

  Τα ανωτέρω δεν μπορούσαμε να τα αφήσουμε ασχολίαστα, καθ' ότι καθιστούν εμφανή μία θλιβερή πραγματικότητα. Παρ' ότι η υπάρχουσα κατάσταση επιτάσσει την ανάκληση των δικαιωμάτων χρήσεως του δικτύου από τους διαχειριστές του Indymedia, η ηγεσία του ΕΜΠ, ούσα βαθιά αριστερή, είτε επειδή βρίσκεται σε σύγχυση ή και ομηρία είτε σκοπίμως δεν δίνει επαρκείς εξηγήσεις για την πολυετή ολιγωρία της, ούτε δείχνει ότι προτίθεται να αλλάξει την στάση της. Τι να περιμένει λοιπόν κανείς από αυτούς τους ανθρώπους; Ως εκ τούτου, όλοι αυτοί είναι πλέον υπόλογοι απέναντι στον νόμο, ο οποίος για την περίπτωση που οι ίδιοι ως αρμόδιοι για την τήρηση της τάξεως και των νόμων εντός του ΕΜΠ όχι απλά αδυνατούν, αλλά αρνούνται να ασκήσουν τα καθήκοντά τους, προβλέπει την καταστολή.

  Οι λοιποί υπόλογοι

  Στο παιχνίδι αυτό της κολοκυθιάς, μπορεί μέχρι στιγμής να διακρίνονται ως συμμετέχοντες ο Υφυπουργός Παιδείας, κ. Ταλιαδούρος και ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κωνσταντίνος Μουτζούρης, όμως υπάρχουν κι άλλοι παίκτες, οι οποίοι απλά απολαμβάνουν την εστίαση της κοινής γνώμης στους δύο αυτούς. Πρόκειται κατ' αρχάς για τον Πρόεδρο του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) Παναγιώτη Τσανάκα. Ο κ. Τσανάκας, φίλος του Πρωθυπουργού, αντικατέστησε στην θέση που είναι τον κ. Μάγκλαρη. Ο φορέας που προεδρεύει, είναι υποχρεωμένος να τραβήξει το αυτί του κ. Μουτζούρη και να απαιτήσει την τήρηση της δεοντολογίας και των κανονισμών που ορίζει το GEANT II, το πανευρωπαϊκό ακαδημαϊκό δίκτυο, του οποίου τους πόρους χρησιμοποιεί το ΕΔΕΤ. Αν ο Πρύτανης δεν ανταποκριθεί, τότε το ΕΔΕΤ έχει το δικαίωμα να αποκλείσει το ΕΜΠ από το ακαδημαϊκό δίκτυο. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα: Ποιες είναι οι ενέργειες, στις οποίες προέβη όλες αυτές τις ημέρες ο κ. Τσανάκας;

  Κι αν όμως το ΕΔΕΤ δεν προβεί σε καμία ενέργεια ή έλεγχο ως προς την καλή ή κακή, νόμιμη ή παράνομη χρήση των υπηρεσιών που προσφέρει στο ΕΜΠ, υπάρχει και μία παράμετρος που κανείς μέχρι στιγμής δεν έχει θίξει. Την σύμβαση του ΕΔΕΤ με το ευρωπαϊκό GEANT II συνυπέγραψε το καλοκαίρι του 2005 και ο ΟΤΕ. Ο ΟΤΕ είναι ο εργολάβος που μεσολάβησε και μεσολαβεί στην ανάπτυξη του GEANT II στην Ελλάδα. Μέσω του δικού του δικτύου αναδιανέμεται το δίκτυο του GEANT II στην ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα. Αν λοιπόν οι πληροφορίες που έχουμε είναι σωστές, τότε και ο ΟΤΕ είναι υπόλογος για την εφαρμογή της δεοντολογίας που ορίζεται από το GEANT II. Τίθεται, λοιπόν το ερώτημα, εάν ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Παναγής Βουρλούμης έχει γνώση της καταστάσεως και, αν ναι, σε ποιες ενέργειες προέβη.

  Για τον κ. Βουρλούμη μπορεί το όλο θέμα να είναι απλά μία παρωνυχίδα, από την άλλη όμως δεν πιστεύουμε ότι τον αφήνουν αδιάφορο τα όσα γράφονται ενίοτε γι' αυτόν στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα. Για παράδειγμα, η υπ' αριθμ. 723817 (22/6/2007) καταχώρηση λέει: «Το ποιόν του Βουρλούμη γνωστό. Απλώς σας ενημερώνω ότι από σήμερα θα πληρώνεται από 15000 ευρώ το μήνα 25000 ευρώ... Α ρε 17 Νοέμβρη που είσαι!»

  Άρα λοιπόν, διαπιστώνουμε ότι μία εκ νέου κοινοβουλευτική παρέμβαση θα έπρεπε να απευθυνθεί στους αντίστοιχους εμπλεκόμενους Υπουργούς, που πέραν του Υπουργού Παιδείας είναι και εκείνοι της Δημοσίας Τάξεως, της Δικαιοσύνης και των Μεταφορών και Επικοινωνιών. Μήπως, τελικά, ο πρωθυπουργός είναι ο κατάλληλος για να κληθεί να απαντήσει;

  Μνησίκακοι - αντιδημοκράτες - επικίνδυνοι

  Οι ίδιοι οι ανώνυμοι διαχειριστές της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, με προκήρυξη στην οποία παραπέμπουν από το πρωτοσέλιδό τους γράφουν μεταξύ άλλων: «Ας σας γίνει κατανοητό, βασιλιάδες και αφεντάδες αυτού του τόπου: Το Indymedia είναι πέρα από την σφαίρα της δικαιοδοσίας σας και τον έλεγχό σας. Είναι πέρα από την λογική και την ηθική σας. Είναι δικό μας και θα μείνει ζωντανό για όσο το χρειαζόμαστε στην πορεία για την αλλαγή αυτού του κόσμου».

  Πέραν του ότι και αυτοί δεν αντικρούουν τις κατηγορίες, μιλούν ουσιαστικά για δική τους λογική και ηθική. Αποκωδικοποιώντας αυτή την έκφραση, μπορούμε εύκολα να αντιληφθούμε ότι τα συγκεκριμένα άτομα αποκηρύσσουν ουσιαστικά τις δομές, τους θεσμούς και το πολίτευμα της χώρας μας, που είναι βασισμένα σ' αυτήν ακριβώς την λογική και την ηθική της κοινωνίας μας.


  Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 7ης Φεβρουαρίου 2009 της εφημερίδας Ελεύθερος Κόσμος.
  Κατηγορία: