Moody's-ΚΚΕ-Τσίπρας, κοινοί αγώνες!

 • Δημοσιεύτηκε: 10 Μάρτιος 2011

  Οι Έλληνες πολιτικοί για μια ακόμη φορά απέδειξαν ότι δεν έχουν καμία επαφή με την πραγματικότητα. Μόλις ο οίκος αξιολόγησης Moody's ανακοίνωσε την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας κατά 3 βαθμίδες, άρχισαν όλοι να τα βάζουν μαζί του κατηγορώντας τον για σενάρια συνομωσίας εναντίον της χώρας μας.

  Παραγνωρίζουν (ή το αγνοούν σκοπίμως) ότι ο οίκος Moody's και οι συνάδελφοί του έχουν σαν κύριο στόχο την προστασία των επενδυτών που έχουν αγοράσει ελληνικά χαρτιά και όχι την προστασία της ελληνικής οικονομίας, η οποία ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα των Ελλήνων πολιτικών, τρομάρα τους! Στα πλαίσια αυτά λοιπόν, η Moody's προχώρησε στην συγκεκριμένη ενέργεια, ενημερώνοντας ταυτόχρονα τους επενδυτές για τους κινδύνους που ενέχει η επένδυσή τους. Με λίγα λόγια τους πληροφόρησαν, ότι στην Ελλάδα συνεχώς ενδυναμώνει η ιδέα «δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» και ότι σε λίγο τα χαρτιά που κρατάνε στα χέρια τους δεν θα αξίζουν ούτε το μισό της ονομαστικής τους αξίας.

  Πώς είναι δυνατόν οι ίδιοι πολιτικοί που καλούν την ελληνική κυβέρνηση να αρνηθεί την πληρωμή του χρέους της χώρας, να κατηγορούν ένα οίκο αξιολόγησης που προειδοποιεί τους διεθνείς επενδυτές γι αυτήν ακριβώς την πιθανότητα;

  Εκτός από το σενάριο αυτό, ο οίκος αξιολόγησης κάνει επίσης μερικές ενδιαφέρουσες επισημάνσεις:

  * Ενώ το έργο περιστολής δαπανών έχει αρχίσει να δίνει καρπούς, η φοροδιαφυγή παραμένει μεγάλο αγκάθι με αποτέλεσμα τα έσοδα να μένουν πίσω από τους στόχους. Με λίγα λόγια οι διεφθαρμένοι και ανίκανοι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί συνεχίζουν να υπολειτουργούν.

  * Οι περιβόητες διοικητικές μεταρρυθμίσεις έχουν μείνει στα χαρτιά και οι σχετικές νομοθετικές παρεμβάσεις δεν υλοποιούνται από τα αρμόδια υπουργεία. Δηλαδή η βαριά διοικητική μηχανή αρνείται πεισματικά να αλλάξει.

  * Η αποπληρωμή του υπάρχοντος χρέους και η ομαλή χρηματοδότηση του Δημοσίου, στηρίζεται σε ξένους μηχανισμούς (βλ. Τρόικα), των οποίων η στήριξη στο μέλλον δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Κανείς δεν τολμά να πει, τι θα γίνει αν πάψει η στήριξη αυτή. Ο οίκος αξιολόγησης κάνει απλώς την διαπίστωση ότι αν φύγει η Τρόικα θα βαρέσουμε κανόνι.

  Δεν βλέπω κάποιο συνομωσιολογικό σενάριο σε όλες αυτές τις απλές διαπιστώσεις. Αυτοί που ψάχνουν για συνωμοσίες, ας κοιτάξουν τι λέγανε στις χρυσές στιγμές της παντοδυναμίας Σημίτη και Καραμανλή.

  Και λίγα λόγια για τις πραγματικές επιπτώσεις της υποβάθμισης.

  * Δεδομένου ότι η χώρα δεν δανείζεται από τις διεθνείς αγορές από τον Απρίλιο του 2010 και για όσο διαρκεί το Μνημόνιο, ο βαθμός αξιολόγησης της Moody's είναι αδιάφορος (χάριν του τρισκατάρατου Μνημονίου).

  * Δεδομένου ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται από την ΕΚΤ με εγγύηση ελληνικών ομολόγων, ο βαθμός αξιολόγησης της Moody's είναι επίσης αδιάφορος. Ούτως η άλλως, η ΕΚΤ δεν λαμβάνει υπόψη την πιστοληπτική αξιολόγηση των ελληνικών κρατικών και τραπεζικών ομολόγων για την παροχή ρευστότητας από τον περασμένο Μάιο. Αυτό που έχει σημασία είναι η εκπόνηση του πλάνου που έχει ζητηθεί από τις ελληνικές τράπεζες και το οποίο θα στοχεύει σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα στην απεξάρτηση τους από την ρευστότητα της ΕΚΤ.

  * Δεδομένου ότι τα επιτόκια με τα οποία θα δάνειζαν οι αγορές την Ελλάδα (ομόλογα 2, 5 και 10 ετών με αποδόσεις στο 16%, 14%, 13% αντίστοιχα) κινούνται εδώ και ένα χρόνο σε επίπεδα που χαρακτηρίζουν distressed debt, ο βαθμός αξιολόγησης της Moody's δεν μας δίνει καμία καινούρια πληροφορία. Με λίγα λόγια, οι κακοί ξένοι επενδυτές διστάζουν να δώσουν τα χρήματά τους σε μια χώρα, που στην ουσία κυβερνά ο Τσίπρας και το ΠΑΜΕ. Είδες θράσος;

  Κατηγορία: