Θα είμαι αυτός που ξέρετε! Συνέντευξη του Μάκη Βορίδη στην εφημερίδα «Ελεύθερος Κόσμος»

 • Δημοσιεύτηκε: 23 Σεπτέμβριος 2007

  Ποιά είναι η επόμενη ημέρα για τον ΛΑ.Ο.Σ.; Πώς θα αποφύγει το κόμμα σας την τύχη της ΔΗΑΝΑ, της ΠΟΛΑΝ και του ΔΗΚΚΙ;

  Η επόμενη ημέρα είναι χωρίς αμφιβολία η σημαντικότερη ημέρα για τον ΛΑ.Ο.Σ. και το πατριωτικό κίνημα εδώ και πολλά χρόνια. Πέρα από τα τετριμμένα, πλην όμως αληθή, για την ευθύνη που βαραίνει επάνω μας, το πιο σημαντικό στην παρούσα φάση είναι να αξιοποιηθεί το Κοινοβούλιο ως ένας χώρος ιδεολογικού πολέμου, να αξιοποιηθούν οι παρεμβατικές δυνατότητες προκειμένου να καταστεί σαφής η πολιτική και προγραμματική θέση του ΛΑ.Ο.Σ. αντιθετικά από τις θέσεις των κομμάτων του πολιτικού κατεστημένου. Αν καταστεί σαφής η ετερότητα των θέσεων, αν οι πολίτες πειστούν για την πρακτική αναγκαιότητα ενός πατριωτικού πολιτικού προγράμματος, αν συνδεθεί το εθνικό με το κοινωνικό στην συνείδηση των ψηφοφόρων, τότε ο ΛΑ.Ο.Σ. όχι μόνο δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πολιτικό πρόβλημα αλλά αντιθέτως θα καταγράψει σημαντική αύξηση της διεισδυτικότητάς του. Οφείλω δε να πω ότι ο ΛΑ.Ο.Σ. έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα: τον πρόεδρο του Γ.Καρατζαφέρη. Ο Γ.Καρατζαφέρης διαθέτει τεράστια κοινοβουλευτική εμπειρία, είναι μάγος της πολιτικής τακτικής, είναι αγωνιστής, έχει τεράστια αποθέματα υπομονής και επιμονής και επικοινωνιακό χάρισμα, δηλ. τις προυποθέσεις εκείνες για να οδηγήσει τον ΛΑ.Ο.Σ. σε ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες, κάτι που θα δείτε να καταγράφετε στις επικείμενες ευρωεκλογές.

  Ο πρωθυπουργός στην νέα κυβέρνηση που σχημάτισε έχει αποσύρει όλους τους παλαιοκομματικούς της Ν.Δ., οι οποίοι θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν ως «δεξιοί». Πιστεύετε ότι αυτό σχετίζεται με το αποτέλεσμα της Κυριακής και την είσοδο του ΛΑ.Ο.Σ. στην Βουλή;

  Κατ' αρχήν, χωρίς να λέω ότι η σημειολογία των προσώπων είναι μηδενικής αξίας, πάντως προσωπικά ενδιαφέρομαι για τις πολιτικές και όχι για τα πρόσωπα. Είναι αλήθεια ότι οι ικανότητες των προσώπων θα παίξουν ρόλο στην εκτέλεση των κυβερνητικών επιλογών αλλά προσωπικά θεωρώ ότι η κυβέρνηση θα κριθεί από τις επιλογές της και το έργο της και όχι από το ότι ο κ. Κιλτίδης ή ο κ. Στυλιανίδης έγιναν υπουργοί. Είναι σημαντικό να δούμε αν η Ν.Δ. κατάλαβε κάτι από τις εκλογές αυτές και αν αντελήφθη τα μηνύματα που έστειλαν οι ψηφοφόροι.

  Πού αποδίδετε το υψηλό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ΚΚΕ; Είναι ο πολιτικός ριζοσπαστισμός, αριστερός και δεξιός, η απάντηση στο τέλμα της πολιτικής μας ζωής;

  Εγώ δεν είμαι από αυτούς που χαίρονται για την αύξηση της δυνάμεως της Αριστεράς στην Ελλάδα ούτε και εξομοιώνω τους αριστερούς ριζοσπάστες με τους δεξιούς. Επομένως θεωρώ ότι η αύξηση των δυνάμεων των κομμάτων της Αριστεράς είναι από τα αρνητικά στοιχεία των εκλογών. Κατά τα λοιπά, ο ριζοσπαστισμός δεν είναι πανάκεια. Το κρίσιμο είναι η παρουσίαση των πολιτικών θέσεων και των προγραμμάτων και εκεί θα κριθούν τα κόμματα και όχι σε ένα επίπεδο αφηρημένων προσεγγίσεων και μακροπολιτικών θεωρητικών συζητήσεων.

  Βορίδης στην Βουλή, αλλά και Ψαριανός. Πλεύρης αλλά και Παπαγιαννάκης. Θα κάθεστε και κοντά - κοντά στα έδρανα. Συμφωνείτε με την άποψη ότι πρόκειται για την πιο ενδιαφέρουσα Βουλή της Μεταπολίτευσης;

  Εγώ δεν πρόκειται να αναπαράξω τα στερεότυπα της κατεστημένης Αριστεράς που θέλει τους πατριώτες ως έξαλλους, βίαιους και αμετροεπείς. Η στάση μου απέναντι στην Αριστερά θα είναι αυτή που ήταν πάντα: νηφάλια και ψύχραιμη αντιπαράθεση στο αξιακό επίπεδο με ορθολογιστικά επιχειρήματα. Πάντως, πράγματι νομίζω ότι αυτή θα είναι μία ενδιαφέρουσα Βουλή, αν και όχι απαραίτητα θεαματική.

  Το βράδυ της Κυριακής σε διάλογό σας με την κυρία Γιαννάκου είδαμε έναν Μάκη Βορίδη με άγριες διαθέσεις. Είπατε στην Υπουργό ότι θα πρέπει να συνηθίσει σε μιά διαφορετική αντιπολίτευση. Σημαίνει αυτό ότι θα πρέπει να συνηθίσουμε σε έναν διαφορετικό Μάκη Βορίδη; Έναν επιθετικό Βορίδη και όχι μετριοπαθή, όπως τον είχαμε συνηθίσει;

  Εξακολουθώ να πιστεύω ότι η νηφαλιότητα και η ηπιότητα του διαλεκτικού ύφους αποτελούν προϋποθέσεις για οποιαδήποτε συζήτηση που θέλει να καταλήγει σε παραγωγικά και χρήσιμα συμπεράσματα. Η ένταση βλάπτει την ποιότητα των επιχειρημάτων και του διαλόγου. Αλλά δεν είμαι διατεθειμένος να ανέχομαι την αλαζονεία της εξουσίας όταν στρέφεται απέναντι στην ξεκάθαρα εκφρασμένη θέληση του λαού. Η περίπτωση της κας Γιαννάκου, πέραν όλων των άλλων, είναι και μία περίπτωση εκφράσεως τέτοιας αλαζονείας. Αρα νομίζω ότι θα βλέπετε έναν Βορίδη, όπως ήταν πάντα: ευγενή με τους ευγενείς και αποφασιστικό με τους λασπολόγους, τους αγενείς και τους χυδαίους.

  Ποιές είναι οι δικές σας πολιτικες προτεραιότητες; Πού πιστεύετε ότι θα κριθείτε;

  Ενόψει του ότι το κόμμα μας έχει εκφράσει πολύ ξεκάθαρες θέσεις για την εξωτερική πολιτική, την δημόσια τάξη και την μετανάστευση, προσωπικά θα ήθελα να ασχοληθώ με τομείς, όπως το περιβάλλον και η οικονομία, που αποτελούν πιο «παρθένα» τοπία για το πατριωτικό κίνημα.


  Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 23ης Σεπτεμβρίου 2007 της εβδομαδιαίας εφημερίδος Ελεύθερος Κόσμος.
  Κατηγορία: