Ελλάδα: Ο αδύναμος κρίκος της καπιταλιστικής αλυσίδας

 • Δημοσιεύτηκε: 20 Ιανουάριος 2015

  Στην αρχή υπορρήτως, τώρα ευθαρσώς και χαλκεοφώνως, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως η ρήξη με τους εταίρους-δανειστές μας θα αποτελέσει τον σπινθήρα που θα πυροδοτήσει την έκρηξη στην Νότια Ευρώπη που δοκιμάζεται από την πολιτική της λιτότητας που έχουν επιβάλει οι Γερμανοί. Όσο παράδοξο και αν ακούγεται, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το εννοούν αυτό που μόλις διαβάσατε.

  Αυτή η αντίληψη για τον αδύνατο κρίκο της καπιταλιστικής-ιμπεριαλιστικής αλυσίδας ήταν μια φωτεινή σύλληψη του μυαλού του Λένιν που ανατρέποντας την μαρξιστική θεωρία για την αναμενόμενη επανάσταση στην αναπτυγμένη Ευρώπη, διατύπωσε την θεωρία για την έκρηξη της επανάστασης στον πιο αδύναμο κρίκο της ιμπεριαλιστικής αλυσίδας, την Ρωσία. Στην χώρα που είχε σωρευθεί μεγάλη ποσότητα ιστορικών αντιφάσεων τις οποίες οι μπολσεβίκοι εκμεταλλεύθηκαν και οργάνωσαν το Οκτωβριανό πραξικόπημα, που μετεξελίχθηκε σε κοινωνική επανάσταση.

  Σήμερα, οι ιστορικοί απόγονοι του Βλαδίμηρου Λένιν, ο αρχικός μαρξιστικογενής πυρήνας του ΣΥΡΙΖΑ, κάνει την εκτίμηση πως στην Ελλάδα της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης - στην πιο αδύναμη χώρα της Ε.Ε. - έχουν αναδυθεί τόσες πολλές αντιθέσεις που μπορεί με τους κατάλληλους χειρισμούς να επιφέρουν την ρήξη με τους εταίρους-δανειστές. Αυτό να αποτελέσει την αιτία για την ανατροπή του συσχετισμού δυνάμεων στην Νότια Ευρώπη, που με την σειρά της θα επιφέρει ανακαθορισμό των κεντρικών οικονομικών επιλογών σε πανευρωπαϊκό πλέον επίπεδο. Στο δε εσωτερικό μέτωπο θα αποτελέσει την αφετηρία κοινωνικών ανατροπών.

  Παρατηρούμε δηλαδή, μια πλήρη ιδεολογικοποίηση της πολιτικής, που σημαίνει πως σε πρώτο επίπεδο δεν ενδιαφέρει τους εμπνευστές της οι συνέπειες που αυτή θα έχει επί του κοινωνικού σώματος. Το θεμελιώδες είναι αυτές οι πολιτικές να πηγάζουν από την μαρξιστική θεωρία, που έχει αυτοαναγορευθεί επιστημονική, άρα φέρει και το τεκμήριο της αλήθειας. Συνεπώς μέσα από τις θυσίες και τις στερήσεις που θα δημιουργήσει η πολιτική τους θα υλοποιηθούν οι αρχές και τα προτάγματά της θεωρίας τους. Όλα τα παραπάνω πιστοποιούν πως ο σκληρός πυρήνας του ΣΥΡΙΖΑ εννοεί να πραγματώσει αυτά που εξαγγέλλει. Όσοι πιστεύουν σε κυβισθήσεις πλανώνται πλάνην οικτράν και είναι βαθύτατα νυχτωμένοι όσοι πιστεύουν πως ο Τσίπρας είναι Ανδρέας Παπανδρέου, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ΠΑΣΟΚ και το 2015 είναι 1981.

  Επιπλέον, υπάρχει και μια σημαντική διαφορά. Ο Ανδρέας Παπανδρέου όταν εξήγγειλε την εκδίωξη των βάσεων των ΗΠΑ και την ειδική σχέση με την ΕΟΚ, εγνώριζε πως έλεγε ψέματα. Πως εξαπατούσε. Συγχρόνως είχε την δυνατότητα αυτή την πολιτική απάτη να την «καλύψει», αυξάνοντας θεαματικά μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές. Λεφτά υπήρχαν πάρα πολλά τότε (εννοείται ευρωπαϊκής προελεύσεως).

  Σήμερα δεν υπάρχει «σάλιο» και το κυριότερο η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πολιτικοί απατεώνες. Είναι απολύτως ειλικρινείς και διαπνεόμενοι από την λενινιστική θέση της «φωτισμένης πρωτοπορίας», θα αποπειραθούν να επιβάλλουν επί του κοινωνικού σώματος τις ιδεοληπτικώς παραχθείσες πολιτικές τους. Και προσπαθούν να το πουν με κάθε τρόπο, ώστε μετά τις εκλογές να μην κατηγορηθούν πως εξαπάτησαν. Το κωμικοτραγικό είναι πως ένας μεγάλος και καθοριστικός για το εκλογικό αποτέλεσμα αριθμός ανθρώπων, δεν πιστεύει πως λένε την αλήθεια.

  Απεναντίας πιστεύει πως λένε ψέματα και θα τους επιβραβεύσει γιʼ αυτό με την ψήφο του.


  * Ο Σάκης Μουμτζής είναι συγγραφέας του βιβλίου «Η κόκκινη βία 1943-46» από τις εκδόσεις Επίκεντρο.