του Σταύρου Καρκαλέτση

    Δημοσιεύτηκε: 01 Οκτώβριος 2010

    Ξεχειλίζει πλέον η οργή στην Κύπρο από το τουρκολαγνικό αμόκ Χριστόφια, ο οποίος στην Νέα Υόρκη ξεπέρασε ακόμα και τον εαυτό του. "Παιδιά της ίδιας μάνας οι Τουρκοκύπριοι, όπως εμείς, δηλαδή, αδελφοί μας" είπε! Και συνέχισε εξισώνοντας την τουρκική εισβολή με το ... πραξικόπημα! Παρ' ότι το πραξικόπημα ήταν εσωτερική υπόθεση των Ελληνοκυπρίων (σύγκρουση Μακαριακών-Ενωτικών) και μύτη Τουρκοκύπριου δεν άνοιξε σε αυτό...

    Δημοσιεύτηκε: 23 Αύγουστος 2010

    Στις 14 Αυγούστου οι Τούρκοι ήταν πλέον πανέτοιμοι για την δεύτερη και μεγάλη επίθεση. Με τους 40.000 στρατιώτες που είχαν μεταφέρει, σκόπευαν την κατάληψη εκτεταμένων εδαφών καθώς και την διχοτόμηση της Μεγαλονήσου. Όπως και στην πρώτη φάση των επιχειρήσεων, οι Τούρκοι ξεκίνησαν την επίθεσή τους με αεροπορικές προσβολές. Τρίτη, 14 Αυγούστου και ώρα 04:45 (κατʼ άλλους στις 05:00), τα τουρκικά αεροσκάφη ξεκίνησαν να πλήττουν στόχους, κυρίως στην Λευκωσία και την γύρω περιοχή όπως το ΓΕΕΦ, το Αρχηγείο Αστυνομίας, το ΡΙΚ και το Διεθνή Αερολιμένα Λευκωσίας.

    Δημοσιεύτηκε: 21 Αύγουστος 2010

    Τις παραμονές του "Αττίλα 2", το μεγαλύτερο μέρος της ΕΛΔΥΚ βρέθηκε σε χώρους διασποράς, νότια του στρατοπέδου και πολύ κοντά σε αυτό. Στις 13 Αυγούστου συμπτύχθηκε προς το χωριό Λακατάμια.

    Στο στρατόπεδο παρέμειναν τρεις (κατʼ άλλους δύο) λόχοι, υπό τον αντισυνταγματάρχη Παναγιώτη Σταυρουλόπουλο. Η πρώτη τουρκική επίθεση εκδηλώθηκε στις 14 Αυγούστου, αργά το πρωί, αφού προηγήθηκε προσβολή του στρατοπέδου από την αεροπορία και το πυροβολικό.

    Δημοσιεύτηκε: 17 Μάιος 2010

    Τους τελευταίους μήνες, διαφαίνεται μια ενίσχυση στον ευρωπαϊκό δημόσιο διάλογο, μια εντεινόμενη καλλιέργεια απόψεων και προτάσεων, σχετικά με το μέλλον της ασφάλειας στην Ευρώπη και στην ανατολική Μεσόγειο.

    Δημοσιεύτηκε: 30 Μάρτιος 2010

    Τελικά στις 25 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, η Άνγκελα Μέρκελ επέμεινε και στο μεγάλο μέρος κατάφερε και προώθησε την "μεικτή" λύση για την οικονομία της Ελλάδας (δάνεια από ισχυρές χώρες της ευρωζώνης και παρέμβαση του ΔΝΤ). Πολλοί, ακόμη και στο Βερολίνο, αναρωτιούνται για την ιδιαίτερα ανελαστική αυτή στάση απέναντι στην Ελλάδα, την ώρα που ο Σαρκοζί, ο Τρισέ ή ακόμα και ο Μπαρόζο ήταν πιο διαλλακτικοί και συναινετικοί απέναντι στο "ελληνικό πρόβλημα" και στον ίδιο τον Παπανδρέου προσωπικά.

    Δημοσιεύτηκε: 24 Μάρτιος 2010

    Ένα από τα αίτια της αρνητικής πορείας των εθνικών ζητημάτων του Ελληνισμού, είναι το σχετικό έλλειμμα του δημοσίου διαλόγου σε Ελλάδα και Κύπρο. Τόσο σε ότι αφορά το Κυπριακό, όσο και σε ευρύτερα ευρωπαϊκά θέματα υψηλής στρατηγικής, όπως η υπό συζήτηση νέα αρχιτεκτονική για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, οι ασύμμετρες απειλές, η λαθρομετανάστευση, παρατηρείται μια ιδιόμορφη "εσωστρέφεια" στις πολιτικές ελίτ Αθηνών και Λευκωσίας.

    Δημοσιεύτηκε: 17 Νοέμβριος 2009

    Δεν χωρά αμφιβολία πως η υπερκινητικότητα στην ενεργειακή σκακιέρα θα επιφέρει νέα δεδομένα στην Βαλκανική, μα και ευρύτερα. Νέες στρατηγικές συμμαχίες συνάπτονται, με ασυνήθιστη ταχύτητα, και τα ισοζύγια ισχύος στην περιοχή θα μεταβληθούν.

    Δημοσιεύτηκε: 11 Νοέμβριος 2009

    Ενώ η κοινή πολιτική προοπτική της Ευρώπης παραμένει στάσιμη, υπάρχει μια χώρα που η διεθνής της επιρροή αυξάνεται: η Γερμανία. Αυτό σε μεγάλο βαθμό είναι προσωπικό έργο της Άνγκελας Μέρκελ. Ενώ οι περισσότεροι των Ευρωπαίων ηγετών παρουσιάζουν έλλειμμα αξιοπιστίας, η Γερμανίδα σιδηρά κυρία, πλέον δημοφιλής καγκελάριος από την δεκαετία του 1960 και τον Κόνραντ Αντενάουερ, έχει καταφέρει σήμερα να αναδειχθεί στον πιο στιβαρό κατά πολλούς Ευρωπαίο ηγέτη.

    Δημοσιεύτηκε: 29 Οκτώβριος 2009

    Έναν σχεδόν μήνα μετά την εκλογική αναμέτρηση, ψύχραιμα και νηφάλια, με απόσταση ασφαλείας από τα γεγονότα, είναι ώρα να προβεί ο καθένας από εμάς στις εκτιμήσεις και προβλέψεις του, για το κοινό μας αύριο στην πατρίδα μας. Γιατί στην πολιτική, το αύριο καθίσταται σήμερα, ταχύτερα της αντίληψής μας.

    Δημοσιεύτηκε: 03 Σεπτέμβριος 2009

    Διαπίστωση πρώτη: Οι καρκινοβατούσες συνομιλίες και τα πολιτικά και διαπραγματευτικά ελλείμματα της κυβέρνησης Χριστόφια υποθηκεύουν προκαταβολικά την όποια νόθα λύση μαγειρεύεται.

    Σελίδες