Η επόμενη ημέρα των εκλογών

  • Δημοσιεύτηκε: 24 Νοέμβριος 2010

    Η αποχή ήταν ο καθαρός νικητής, έφθασε το 60-70%. Ο δικομματισμός συνετρίβη, το ΠΑΣΟΚ έχασε 1,1 εκ. ψηφοφόρους και η ΝΔ 500.00, σε σχέση με τις βουλευτικές. Οι Έλληνες γύρισαν την πλάτη στα κόμματα της χρεοκοπημένης μεταπολιτεύσεως και αυτό είναι δείγμα κοινωνικής υγείας. Το παλαιό πεθαίνει και το καινούριο κυοφορείται. Και αυτή η γέννα δεν θα είναι χωρίς οδύνες και συγκρούσεις. Η Ελλάς χρειάζεται μία νέα Εθνεγερσία, μία Νέα Πολιτεία. Τα φτιασίδια και τα μαστορέματα των κομμάτων του πολιτικού κατεστημένου δεν πρόκειται να ανακόψουν την επιβεβλημένη μεταβολή. «Είμαστε η τομή στην συνέχεια», όπως έλεγε ο Γκράμσι.

    Στην ΝΔ ο κ. Σαμαράς ανακάλυψε στον Α' γύρο των εκλογών την «ολική επαναφορά», με τον κ. Κικίλια στο 20%. Προς επιβεβαίωση, ήρθε η δραματική απώλεια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης μετά από 26 χρόνια (!), η ήττα στην Πελοπόννησο και η αγχώδης νίκη του κ. Ψωμιάδη, ο οποίος στον τέως νομό Θεσσαλονίκης έλαβε μόλις 50,2%. Μόνο ο κ. Μιχαλολιάκος έσωσε τα προσχήματα με την νίκη του στον Πειραιά. Και για να γίνει αυτό υπήρξε συστράτευση του συνόλου της Δεξιάς στην πόλη μας.

    Μιλώντας για τον Πειραιά, πως μπορεί η ΝΔ να δικαιολογήσει την συντριβή της στην Περιφέρεια Πειραιώς, όπου έλαβε 15,8% και την ξεπερνούν τα ψηφοδέλτια του κ. Δημαρά και του κ. Παφίλη; Η ΝΔ πήγε στην Περιφέρεια Πειραιώς από τους 160.000 ψήφους των βουλευτικών εκλογών του 2004 στις 30.000. Πτώση 80%! Θα βγει κάποιος να εξηγήσει στους απλούς δεξιούς Πειραιώτες πως συνέβη αυτό το μαγικό και ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη; Η επόμενη ημέρα για την ΝΔ είναι τραγική, με την κ. Μπακογιάννη να ιδρύει το κόμμα της.

    Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός υπέστη πίεση, αλλά κράτησε γενικώς τις δυνάμεις του και κάπου τις αύξησε, όπως το 13,5% στην Εύβοια. Και αυτό παρά την δημαγωγική και αριστερόστροφη προπαγάνδα της Ρηγίλλης για το μνημόνιο, λες και ο ΛΑ.Ο.Σ. ευθύνεται για την χρεοκοπία της χώρας και όχι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που μας κυβερνούν αδιαλείπτως εδώ και 40 χρόνια. Λες και το μνημόνιο οδήγησε στην χρεοκοπία και όχι το αντίστροφο.

    Η επόμενη ημέρα των εκλογών πρέπει να είναι η προετοιμασία μίας νέας Εθνεγερσίας. Η μεταπολίτευση χρεοκόπησε την Ελλάδα. Η πολιτική έκφραση της μεταπολιτεύσεως είναι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Αν μείνουμε προσκολημμένοι στα ρετάλια του παρελθόντος δεν έχουμε μέλλον. Η εθνική αναγέννηση φυσικά δεν θα προέλθει από παρθενογέννηση, ούτε με αυτόματο τρόπο. Θα είναι επώδυνη, κοπιώδης και συγκρουσιακή. Όχι με το μνημόνιο, αλλά με εμάς τους ίδιους. Με τις αριστερές ιδεοληψίες μας, τους συμβιβασμούς μας, τα μικροσυμφέροντά μας.

    Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Σωστά, με την διαφορά όμως ότι το κόμμα του βοήθησε τα μέγιστα στον Τιτανικό της Ελλάδος. Πρέπει να δούμε την πραγματικότητα όπως είναι. Αν δεν επανεύρουμε τις αξίες της φιλοπατρίας, της εργασίας, της ιεραρχίας, της κοινωνικής πειθαρχίας, της ανταγωνιστικότητος, δεν έχουμε μέλλον. Αν δεν γίνουμε ξανά «έθνος» δεν θα παραμείνουμε «κοινωνία». Η συνεκτικότητα μίας κοινωνίας εδράζεται στα θεμέλια του κοινού παρελθόντος και στο κοινό πεπρωμένο. Και αυτή την φορά δεν θα μας φταίει κανείς. Ούτε η Μέρκελ, ούτε το ΔΝΤ, ούτε ο Καραμανλής, ούτε ο Παπανδρέου. Εμείς μόνοι, ενώπιον του καθρέπτη και της Ιστορίας.


    Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 23ης Νοεμβρίου 2010 της εφημερίδας Εν Πειραιεί.