του Μάκη Βορίδη

    Δημοσιεύτηκε: 06 Δεκέμβριος 2011

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε αυτή την συζήτηση υπάρχουν μεγάλα κεντρικά θέματα και υπάρχουν και πιο ειδικά αλλά κρίσιμα ζητήματα. Ένα λοιπόν μεγάλο θέμα το οποίο τίθεται από πολλούς συναδέλφους, οι οποίοι κυρίως μιλάνε επικριτικά, αναφέρεται κυρίως στην φύση αυτής της κρίσης.

    Δημοσιεύτηκε: 17 Νοέμβριος 2011

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, διερωτώμαι αν αισθανόμαστε μια αμηχανία με την συγκεκριμένη σύνθεση της Κυβέρνησης ή αισθανόμαστε ότι γεννά κάποιο ιδεολογικό ζήτημα. Νομίζω ότι αυτό είναι ξεκαθαρισμένο. Αυτή δεν είναι μια κυβέρνηση προγραμματικής συγκλίσεως. Δεν τα βρήκαμε σε όλα, δεν έχουμε κοινό πρόγραμμα, δεν έχουμε λύσει τα ιδεολογικά μας θέματα, αν θέλετε, ώστε κανείς να έχει αγωνία για το πού ακριβώς άραγε συμπέσαμε, σε τούτο ή σε κείνο.

    Δημοσιεύτηκε: 06 Νοέμβριος 2011

    Κυρίες και κύριοι βουλευτές, υπάρχει μία χρονική σειρά γεγονότων. Στις 26 Οκτωβρίου είναι η ημέρα που υπήρξε συμφωνία στην Σύνοδο Κορυφής. Στις 28 Οκτωβρίου είχαμε τα γνωστά γεγονότα των παρελάσεων. Αυτός ο συνδυασμός είναι που στην συνείδηση και στην σκέψη, προφανώς του Πρωθυπουργού, δημιούργησε με τον πιο παραστατικό τρόπο την ανάγκη ενός επιχειρήματος επανανομιμοποίησης της πολιτικής του.

    Δημοσιεύτηκε: 20 Οκτώβριος 2011

    Για κάποιο λόγο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτές τις μέρες όλοι μιλάμε για Πατρίδα και είμαι έτοιμος να συμφωνήσω ότι το κεφάλαιο δεν έχει Πατρίδα. Τίθεται ένα ερώτημα βέβαια: Οι προλετάριοι έχουν Πατρίδα; Τώρα εκεί νομίζω θα έχετε και εσείς διιστάμενες απόψεις. Και αν τελικώς καταλήξουμε ότι ούτε το κεφάλαιο έχει Πατρίδα ούτε οι προλετάριοι έχουν Πατρίδα, είναι ένα ερώτημα αν έχει και κανένας Πατρίδα γενικώς.

    Δημοσιεύτηκε: 29 Σεπτέμβριος 2011

    Θα ήθελα να ξεκινήσω με μια παράκληση προς τον παριστάμενο κύριο Υπουργό. Αν έχει την ευγενή καλοσύνη, να διαβιβάσει την προσωπική μου έκκληση στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών να μην επαναλάβει άλλη φορά στο Κοινοβούλιο αυτή την σαρανταπεντάλεπτη ομιλία του την οποία έχω ακούσει δεκαπέντε φορές. Είναι δε πανομοιότυπη. Έχει μάλιστα συγκεκριμένα κεφάλαια, έχει δε επαναλήψεις του τύπου «να γνωριστούμε καλύτερα». Νομίζω ότι το καταλάβαμε. Έχουμε γνωριστεί ξανά όλοι καλύτερα. Η έκκλησή του να γνωριστούμε καλύτερα έχει επαναληφθεί καμιά δεκαριά φορές.

    Δημοσιεύτηκε: 17 Αύγουστος 2011

    Πλάτων: Πολιτεία. Είναι το βιβλίο που ορθολογικά ανιχνεύει και συμπυκνώνει το ιδανικό πολίτευμα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η σύνδεση της ιδέας και του λογικού με την πολιτική, δηλαδή με την εφαρμογή της σε επίπεδο καθημερινών σχέσεων.

    Έντμουντ Μπερκ: Στοχασμοί για την Επανάσταση στην Γαλλία (Reflections on the Revolution in France), εκδόσεις «Καστανιώτη», 2010. Σε αυτό το βιβλίο υπάρχει η αποδόμηση των κυρίαρχων πολιτικών αξιών του σήμερα. Ο Μπερκ εκφράζει το συντηρητικό δόγμα με τον πιο ολοκληρωμένο τρόπο.

    Δημοσιεύτηκε: 29 Ιούνιος 2011

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση επιχειρεί να παρουσιάσει μια εικόνα, η οποία είναι εντελώς ψευδής. Πρέπει κάποιος να υπενθυμίσει στον Υπουργό Οικονομικών ότι η κυβερνητική θητεία του ΠΑΣΟΚ δεν ξεκίνησε επί τη αναλήψει των δικών του καθηκόντων. Υπάρχει προϊστορία. Έχετε μια κυβερνητική διαδρομή περίπου δύο ετών. Δεν ξεκινούν όλα -καλώς ή κακώς- με τον κ. Βενιζέλο στο Υπουργείο Οικονομικών. Άρα, θα πρέπει να εξηγήσει και να συνειδητοποιήσει ότι αυτή η προϊστορία καλώς ή κακώς τον βαραίνει. Δεν μπορεί ξανά να αποποιηθεί το ΠΑ.ΣΟ.Κ. τα πάντα.

    Δημοσιεύτηκε: 11 Μάρτιος 2011

    Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, για να μιλάμε κάποια στιγμή με την πληροφόρηση, την οποία έχουμε και να ξέρουμε και τι συγκεκριμένα λέμε, σας διαβάζω το εξής.

    Το διαβάσατε; Το διαβάζω για τους συναδέλφους: «Το πακέτο των προτάσεων της Κυβέρνησης οδηγεί μετά από συμπλήρωση οκταετίας στη χώρα σε νομιμοποίηση παραμονής των μεταναστών με σχετική υπουργική απόφαση. Μειώνονται έτσι από δώδεκα σε οκτώ τα χρόνια παραμονής στην Ελλάδα, για να μπορούν οι μετανάστες να καταθέτουν αίτηση νομιμοποίησης».

    Δημοσιεύτηκε: 12 Ιανουάριος 2011

    Είναι απορίας άξιον γιατί με τόση ευκολία ένα θεμελιώδες ζήτημα, όπως είναι αυτό της αποδόσεως δικαιοσύνης, προσπερνάται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, χωρίς ουσιαστικά οποιαδήποτε ενέργεια, μόνο με φραστικούς λεονταρισμούς και κομπορρημοσύνες.

    Δημοσιεύτηκε: 10 Ιανουάριος 2011

    Ξεκινώντας από την παρατήρηση ότι το μείζον πολιτικό ζήτημα σήμερα δεν είναι η εκλογική απήχηση του Α ή του Β κόμματος, η δημοφιλία του Α ή του Β πολιτικού, ούτε, πολλώ δε μάλλον, η μεταγραφική παραπολιτική φιλολογία, αλλά αντιθέτως η προσπάθεια να διαμορφωθεί μία πολιτική θέση, η οποία θα περιέχει στοιχεία που θα αφορούν την κοινωνία, η οποία θα ενθουσιάσει, θα πείσει, θα κινητοποιήσει τους πολίτες, η οποία θα αντιστρέψει το κλίμα της κατήφειας, της μελαγχολίας, της οργής, της απαισιοδοξίας και θα στρέψει τους Έλληνες προς μία μεγάλη εθνική προσπάθεια διαρκείας, στο τέλ

    Σελίδες